Pjesmice za bebe - ucilicaučilica
                                                                

                                                                                                                                          Pitch & Potch Pitch&Potch
   

DOJENJE BEBA


Tisućama godina, žene su djecu hranile isključivo svojim mlijekom, a tek je posljednjih nekoliko desetljeća ono zamjenjivano mliječnim pripravcima za dojenčad. Ti mliječni pripravci svojim sastavom ne mogu zamijeniti majčino mlijeko.

dojenjeOni ne sadrže antitijela, žive stanice, enzime i hormone odnosno sadrže značajno više bjelančevina. To mlijeko se također ne razlikuje od mlijeka na početku i na kraju hranjenja, ili prvog, sedmog ili tridesetog dana dojenja ili od žene do žene.

Vaše je mlijeko, naprotiv, napravljeno tako da točno odgovara potrebama Vašeg djeteta.

Majčino mlijeko se mijenja iz dana u dan i od podoja do podoja. Prvo mlijeko, kolostrum, traje prvih nekoliko dana nakon poroda, zatim dolazi tzv. prijelazno mlijeko i na kraju zrelo mlijeko. Tijekom jednog podoja, majčino mlijeko također se mijenja od predmlijeka na početku, koje je vodenastije, pa nakon tzv. refleksa otpuštanja (let down reflex) do punijeg, masnijeg mlijeka i izgleda kao da beba ima puni obrok, od predjela do glavnog jela.

Za optimalno zdravlje djeteta, pedijatri preporučuju isključivo dojenje prvih 6 mjeseci djetetova života. Uz dohranu, dojenje bi trebalo nastaviti do godine dana ili prema preporukama UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije do djetetove druge godine. Dojenje se može nastaviti i nakon djetetove druge godine, ukoliko majka ima mlijeka i dijete pokazuje interes.

Kako, koliko često i dugo dojiti?

Ne gledajte na sat da biste kontrolirali koliko često ili kako dugo dojite. Naprotiv, opustite se i slijedite instinkt. Ako je dijete nemirno i plače, nahranite ga ponovno, iako ste to tek učinili. Dojenje je vrlo individualan proces i svaka mama i njezino novorođenče, moraju ga savladati zajedno.

Obično se nove mame pitaju koliko često treba dojiti dijete. Ne brinite o tome, dijete će nametnuti režim. Neke se bebe hrane po četiri minute na svakoj dojci šest puta dnevno, dok se druge mogu hraniti po dvadeset minuta na svakoj dojci dvanaest puta dnevno. Normalno je da prvih mjeseci bebu dojite deset do dvanaest puta u dvadesetčetiri sata, a po potrebi i češće.

Majčino mlijeko je lako probavljivo, pa hranjenje i svakih sat do sat i pol nije neobično jer je želudac male bebe veličine njezine šake. Zapamtite da dojenje za Vašu bebu nije samo izvor hrane, već i potreba za druženjem s majkom, želja za majčinom blizinom, toplinom, sigurnošću i još puno toga.

Dojenje neće biti uspješno ako u podoju ne dođe do tzv. let down refleksa ili refleksa otpuštanja mlijeka.

Podoj započinje tako da beba vuče brzo i guta brzo, prvo, vodenastije mlijeko iz dojke. Nakon toga, trebao bi uslijediti refleks otpuštanja mlijeka, koji majka obično osjeti kao vrlo laganu senzaciju u dojci. Djetetovo sisanje se lagano uspori i mogu se uočiti vrlo polagani i dugački gutljaji. Nakon refleksa otpuštanja mlijeka, beba dolazi do masnijeg, kaloričnog mlijeka, koje joj treba za rast i razvoj.

Nakon početnih pokušaja, izaberite položaj koji Vam je pri dojenju najudobniji, ležeći ili sjedeći. Ako Vam je lakše, stavite nešto ispod nogu i poduprite leđa. Dijete bi u odnosu na Vas trebalo biti u okomitom položaju ako vam je u naručju ili paralelno s Vama ako ste u ležećem položaju. Djetetov položaj mu mora omogućavati izravan, nesmetan prisup dojci, u kojem se neće morati saginjati ili izvijati te okretati glavicu na bilo koju stranu kako bi moglo prihvatiti bradavicu.

Kod započinjanja podoja, djetetova usta moraju biti širom otvorena. To možete postići blago mu podražujući usta bradavicom na koju ste istisnuli par kapi mlijeka. Vaša bradavica mora se naći duboko u djetetovim ustima, tako da ono svojim jezikom može stimulirati područje dojke ispod bradavice i tako prazniti mliječne rezervoare. Tako ćete također smanjiti mogućnost oštećivanja bradavice pri podoju.

Imam li dovoljno mlijeka?

Česti su slučajevi da žene prestaju s dojenjem rano jer misle da imaju premalo mlijeka i da im djeca dok ih doje zapravo gladuju. Iscrpljene majke koje doje bebe svaka dva sata ili čak češće, lako je uvjeriti da nemaju dovoljno mlijeka. Ponekad ih rodbina i liječnici jednostavno navedu da počnu s dohranom prerano i bez valjanog razloga, što onda utječe na pad daljnje proizvodnje mlijeka.

Znaci da je beba zadovoljna i da dobiva dovoljno mlijeka:

 • dojenje nije bolno i dojke su nakon podoja mekane i ispražnjene

 • čuje se da beba guta, i možete čuti nešto poput mekanog "cah, cah", zbog toga se savjetuje da bebu dojite na mirnom mjestu

 • dijete se opusti dok siše, gladna beba je obično prilično napeta sa stisnutim šakama

 • ako se nakon deset do četrnaest dana beba vrati na porođajnu težinu

 • beba ima oko četiri-pet zlatno žutih-senfastih stolica, četiri do pet dana nakon poroda i šest do osam mokrih pelena dnevno

 • dijete konstantno dobiva na težini. Beba bi trebala dobivati najmanje 113-198 grama tjedno ili 454 grama u mjesec dana

 • čini se da je dijete zadovoljno nakon podoja, ili često zaspi ili dobiva tzv. izgled pijanog mornara

 • dijete izgleda zdravo, koža je zdrave boje i čvrsta, beba je budna i aktivna

Nakon nekog vremena, Vaše dojke Vam se više neće činiti prepune mlijeka kao na početku. To nikako ne znači da ste odjednom ostali bez mlijeka, već da su se ponuda i potražnja ustabilile. Kada dijete svojim razvojem bude trebalo više, tražiti će više, tj. češće će Vam biti na prsima. Tako će se i proizvodnja mlijeka ustabiliti, na novom, višem nivou. Dakle, ne odustajte prerano. Ako ste nesigurni, otiđite kod pedijatra na mjerenje i vaganje ili potražite savjet majke koja ima iskustva s dojenjem. Prirast na težini mjeri se od najniže, a ne od porođajne težine.

U slučaju da primijetite kako dijete gubi na težini, nedovoljno izlučuje mokraću, ima mlitavu i sivkastu kožu, čudno je mirno kao da štedi svu svoju energiju, možete posumnjati na dehidraciju. U tim slučajevima odmah posjetite pedijatra.

Proizvodnju mlijeka možete povećati:

 • čestim podojima (što češće dijete jede i prazni dojku, to će se više mlijeka stvarati po sistemu ponude i potražnje)

 • ponudite obje dojke u jednom podoju, tako ćete ih stimulirati da proizvode više

 • pijenjem mnogo tekućine i redovitim hranjivim obrocima

 • dajući bebi samo svoje mlijeko (bez vode, čajeva, adaptiranog mlijeka)

 • ne koristite dudice, bočice (barem prvih mjesec dana, da ne bi došlo do konfuzije između bradavice i dudice)

 • izbjegavajući stresne aktivnosti

 • tražeći pomoć u ostalim svakodnevnim aktivnostima, dok ne uspostavite nesmetan ritam dojenja

U sljedećim slučajevima moguće su prolazne poteškoće u dojenju:

 • Ako se ne doji u redovitim razmacima - ako se mamina prsa ne isprazne nakon što je mlijeko nadošlo, proizvodnja mlijeka rapidno pada.

 • Ako dijete ne može pravilno sisati, ako je prerano rođeno ili mora ostati na intezivnoj njezi, mame bi se trebale izdajati u prosjeku svaka tri sata.

 • Proizvodnja mlijeka smanjuje se i ako dijete spava tijekom podoja ili ako mu se bilo što počelo dodavati prehrani.

 • Upotreba hormonalne kontracepcije - pilule koje sadrže estrogen mogu smanjiti proizvodnju mlijeka.

 • Bolne bradavice - ako dijete ne sisa dobro ili zbog lošeg položaja na prsima, doći će do prekomjerne iritacije bradavica. Bol može natjerati majku da odgodi ili preskoči hranjenje. Nošenje šeširića-štitnika za bradavice se ne preporučuje, pogotovo ne duže vrijeme jer dijete ne može dobro stimulirati mliječne rezervoare ispod bradavice, a moguće je da će uskoro i postati konfuzno, te u potpunosti odbijati bradavicu. Trebati će neko vrijeme, obično oko dva tjedna, da se bradavice priviknu na sisanje. Probajte nakon podoja istisnuti malo mlijeka, tek toliko da ga razmažete po bradavicama ili pokušajte upotrijebiti specijalne, neškodljive kreme za zacjeljivanje ranica na bradavicama - Lansinoh ili Purelan. Bradavice perite samo u mlakoj vodi, bez sapuna ili pjena za tuširanje jer ih njima možete dodatno isušiti.

 • Lijekovi koje majka mora konzumirati - antihistamini, lijekovi za tlak. Nije preporučljivo uzimanje lijekova i smirujućih sredstava (probajte pronaći alternativu za to). Ako ste primorani na uzimanje bilo kakvih lijekova, svakako naglasite liječniku da dojite.

 • Postporođajna depresija - može biti vrlo jaka te zahtijevati uzimanje lijekova.

 • Operacije - ako su nužne, također naglasite da dojite kako bi liječnik na to obratio pažnju prilikom izbora anestetika.

 • Blizanci - za početak ih počnite hraniti odvojeno (dok se ne priviknu na sisanje), a kasnije zajedno. Često jedno dijete otima hranu drugom još u maternici. Ono pothranjeno vjerojatno će trebati češća hranjenja da bi nadoknadilo rast.

 • Carski rez - trebati ćete pomoć u nalaženju najmanje bolnog položaja kao uostalom i ako ste imali epiziotomiju, ali carski rez ne bi smio biti prepreka dojenju.

 • Upale dojki - pokušajte ih prevenirati masažom toplim tušem i primjenom toplih obloga, sve dok se nakupine mlijeka u kanalićima ne rastvore. Ukoliko dijete nije uspjelo isprazniti dojku, mlijeko biste morali izdojiti.

 • Mastitisi - upale dojki koje niste uspjeli prevenirati. U slučaju pojave temprerature i groznice, morati ćete potražiti i liječničku pomoć.

 • Bolno dojenje - teško je unaprijed reći o čemu se zapravo radi. Dojenje, osim prvih nekoliko dana kada se bradavice navikavaju, ne bi smjelo biti bolno i u većini slučajeva radi se o nepravilnom položaju djeteta na prsima. Bolovi koji se javljaju nakon ili tijekom dojenja obično su kratkotrajni ili prolazni, ali opreza radi, kontaktirajte liječnika i točno opišite sve simptome. Kad želite dijete odvojiti od dojke, nemojte dijete naglo micati s prsiju jer ono, ako dobro sisa, čvrsto prihvaća bradavicu uz podtlak. Stvara se vakuum pa kad želite dijete odvojiti od dojke, trebate mu lagano gurnuti vrh prsta u kut usta da otpusti bradavicu.

 • Djeca koja prerano počnu spavati cijelu noć - djecu koja spavaju po pet sati bez buđenja, trebalo bi buditi i hraniti ili bi se majka trebala buditi i izdajati.

Čak i ako iz nekog od gore navedenih razloga prestanete dojiti, možete uz nešto truda, prvenstveno izdajanja i podrške, vratiti laktaciju i dijete nastaviti dojiti.

Dojiti ne može samo vrlo mali broj žena

Samo dva do pet posto žena pati od tzv. primarnog nedostatka mlijeka i zaista ne mogu dojiti. Često kod tih majki ne dolazi do povećanja dojki tijekom trudnoće i dojke se ne mijenjaju značajno nakon što mlijeko nadođe. Razlozi za to mogu biti:

 • Oblik dojki - uže dojke mogu imati manji broj mliječnih žlijezda.

 • Veličina dojki - iako nije presudna kod dojenja, treba znati da iako male grudi ne proizvode nužno i manje mlijeka, one često ne mogu "spremiti" puno mlijeka te dolazi do češćeg pražnjenja. Žene s takvim dojkama bi trebale znati da će možda morati dojiti češće kako bi zadržale proizvodnju mlijeka.

 • Operativni zahvati - blizu bradavica, povećanje ili korekcija dojki.

 • Tretmani radijacijom.

 • Ozbiljne bolesti poput tuberkuloze i AIDS-a.

 • Hormonalni problemi.

 • Dob žene - nakon tridesetpete godine, mliječne žlijezde se postepeno smanjuju i zamjenjuju masnim tkivom.

 • Neadekvatna količina tjelesne masti u organizmu.

Izvor: Klub trudnica Sveti Duh