Pjesmice za bebe - ucilicaučilica
                                                                

                                                                                                                                          Pitch & Potch Pitch&Potch
   

MAME I BEBE VJEŽBAJU


Prednosti vježbanja za mame i bebe

Bez obzira na iskustva koja je imala tijekom trudnoće i poroda, ubrzo svaka žena osjeti potrebu za boljom fizičkom i psihičkom kondicijom.

bebe vjezbaju2Ako do sada niste živjeli sportski i aktivno, vrijeme poslije poroda idealno je da u svoj životni stil uključite takve aktivnosti.

Ne zaboravite ni na osnovne principe zdrave prehrane. Sve će to skupa, naravno, pozitivno utjecati na cijelu Vašu obitelj, a pogotovo na Vaše dijete.

Mame koje su i prije trudnoće redovito vježbale, sada bi trebale nastaviti sa svojom tjelovježbom.

Koji su glavni razlozi za nevježbanje, koje navode mame:

- umor koji nastaje zbog premalo spavanja
- bolovi u donjem dijelu leđa
- briga za dijete: tko će ga čuvati, hoće li sve biti u redu…
- premalo vremena

Dobro rješenje je da kod kuće vježbate skupa sa svojom bebom. S takvim, zajedničkim vježbama možete započeti kad beba navrši 3 mjeseca, odnosno kad već bude aktivna i zna držati glavu u određenom položaju.

Bolovi u kralježnici i umor će se smanjiti, a ne trebate se ni brinuti tko će čuvati dijete. Vježbanje se temelji na tome da umjesto tegova, upotrebljavate težinu vlastitog djeteta.

bebe vjezbaju3

To je dobra vježba za snagu i oblikovanje Vašeg tijela, a istodobno zabava za dijete, koje na taj način dobiva dragocjena iskustva.

S djetetom ćete se povezati na nov način, ono će veselo pratiti Vaše kretnje i s vremenom će ih željeti ponavljati. Sve vrijeme vježbanja gledajte u dijete i pričajte mu.

Vježbanjem će dijete znatno brže razviti osjećaj za kretnje, osjećaj za ritam i za to gdje se njegovo tijelo nalazi u prostoru.

Dokazano je da svi pozitivni i različiti utjecaji kojima je dijete izloženo u ranom djetinjstvu, potiču njegove motoričke i misaone sposobnosti.

Što će vježbanjem dobiti mame?
- kondiciju i brže vraćanje tijela u stanje prije trudnoće
- oblikovanje tijela i dobivanje mišićne mase, prije svega u predjelu zdjelice
- psihičko rasterećenje
- smanjivanje bolova u donjem dijelu kralježnice
- reguliranje apetita
- prirodno oblikovano progresivno vježbanje (s djetetovim rastom, raste i opterećenje pa mama postaje izdržljivija i čvršća)

bebe vjezbaju 5

Što će vježbanjem dobiti Vaše dijete?

- uspostavljanje čvršće veze s majkom
- stimulacija u smislu ugodne glazbe i kretanja
- tjelovježbom stječe nova iskustva
- povećavanje otpornosti i izdržljivosti
- dobro raspoloženje majke uvelike utječe na dijete 
Kad početi s vježbanjem?

Trudnoća i porod mijenjaju tijelo, tako da i sportašice doživljavaju tjelesnu promjenu koja se ne može usporediti ni s čim drugim.

Važno je ne čekati predugo jer će Vam vježbanje donijeti fizičko i psihičko rasterećenje i ponovno uspostavljanje ravnoteže u tijelu.

Poboljšajte motoričke sposobnosti bebe

Kod novorođenčeta su motoričke sposobnosti još nezrele, što znači da je njihova sposobnost držanja glave ravno ili držanja tijela u ravnom položaju ograničena. Neki nježni fizički tretmani mogu potaknuti razvoj bebinih motoričkih sposobnosti i koordinacije.

Baby Massage
  • Masaža

Masaža pomaže u rastu i razvoju bebe. Bebe koje roditelji masiraju, dobivaju više na težini, manje su razdražljive i bolje spavaju. Također pokazuju bolji mentalni i motorički razvoj. Bebe obožavaju osjećaj masaže:

Raširite ručnik na mekanu podlogu. Polegnite golu bebu na trbuh preko ručnika. stavite malo baby ulja na ruke, protrljajte ih da zagrijete ulje (prethodno provjerite da vam beba nije alergična na ulje). Sad nježno masirajte svoju bebu od vrata do ramena, zatim od vrata do guze, zatim od ramena do šake i noge do stopala. Okrenite bebu i masirajte je od vrata prema ramenima, zatim od vrata do trbuščića i na kraju udove.

  • Trljanje različitim teksturama

Trljajte udove svoje bebe, ruke, stopala sa različitim strukturama, npr. mekanom, glatkom, nravnom i sl. Možete koristiti tkanine različitih struktura, npr. svilu, baršun, vunu i traper u ovu svrhu. Ovaj tretman će pomoći razviti bebi osjetilo opipa. Ali, budite oprezni, držite je podalje od grubih tekstura.

  • Vježbajte bebine ruke i noge

Polegnite bebu na leđa, na dekicu rasprostrtu na podu. Držite bebinu ruku, lagano joj ispružite ruku, zatim nježno savinite ruku u laktu, prema ramenu (beba mora uživati i ako osjetite otpor, odustanite od vježbice za taj dan).

Ponovite ovo 5-6 puta sa obje ruke. Lagano dignite i spustite bebi ruke dok leži na leđima. Isto tako, primite bebi noge, lagano ih istegnite. Sad savijte koljena i približite stopala bedrima, ili probajte raditi pokrete vožnje bicikla. Pjevajte ili pričajte bebi dok radite ove vježbe s njom.

infant_massage_educator
  • Vježbajte bebin vrat, leđa i ruke

Rasprostrite bebinu dekicu na pod i polegnite bebu na trbuh preko dekice. Uzmite šarenu zvečku i zveckajte s njom. Jednom kad beba uoči zvečku, dižite i spuštajte zvečku. Bebine oči će pratiti zvečku i ovo će je ohrabriti da digne glavu i tako vježba vrat, leđa i mišiće ruku.

massage

  • Pustite bebu da miče ruke i noge

Ovo je također dobra vježba – polegnite bebu na leđa i dajte joj vremena da miče ruke i noge. Ovo je dobra vježba za cijelo tijelo, osobito udove.

  • Polegnite bebu u razne položaje

Polegnite bebu na leđa, trbuh i na bok kad je budna. Ova vježba će efikasno ojačati trbišne i leđne mišiće bebe. Uvjerite se da izvodite ovu aktivnost kad je beba budna, jer nije sigurno ostaviti bebu da spava na trbuhu.

  • Stavite glatki kolut bebi u ruku

Stavite glatki kolut ili zvečku bebi u ruku. Ovako ćete potaknuti bebinu sposobnost hvatanja.

baby-massage