Pjesmice za bebe - ucilicaučilica
                                                                

                                                                                                                                          Pitch & Potch Pitch&Potch
   

BEBE I GLAZBA


Može li slušanje glazbe koristiti vašem djetetu?

bebe i glazba16Naravno. Sjetite se kako glazba utječe na Vas. Zvučni tonovi odnose svu tugu, a lagana glazba Vam pomaže da zaspite. Vaša beba nije niti malo drugačija. Uspavanke imaju dokazan trag u umirivanju beba – to znaju mnogi roditelji koji djecu uspavljuju pjesmom. Radost koju dijelite sa svojom bebom dok se njišete s njom u ritmu omiljene pjesme, djeluje umirujuće i povezujuće.

Istraživanja pokazuju da glazba pomaže i u jačanju ranije rođenih beba. Bebe kojima su nekoliko dana puštane uspavanke, napredovale su brže od ostalih.

Nema sumnje da stimulacija glazbom pozitivno utječe na psihofizički razvoj djece.

"Mozartov efekt" nije samo sviranje Mozartove glazbe djetetu. Prema Istraživačkom centru Mozartovih djela, moć te glazbe ima veliku ulogu u smanjenju stresa, poticanju relaksacije i spavanja te poboljšavanju pamćenja.

Glazba priča jezikom koji djeca instinktivno prepoznaju. Otvara njihov svijet i potiče ih na istraživanje.

bebe i glazba22


Djeca uživaju kad skaču, plešu, plješću i pjevaju uz pjesmu, osobito s nekim koga vole i kome vjeruju.

Glazba i Vaša nerođena beba

Nekada se mislilo da je majčina utroba tiho i mirno mjesto, ali sada znamo da je propusna za razne zvukove; otkucaje srca, šumove od pumpanja krvi kroz posteljicu i arterije, zvuk protoka zraka kroz majčina pluća i njen glas, te vanjske zvukove koji se filtriraju do bebe kroz trbušni zid amnionske tekućine. trudnica i glazbaOvi vanjski zvukovi su puno prigušeniji, ali iznenađujuće čisti.

Bebine su uši potpuno formirane oko 20. tjedna trudnoće, a bebin mozak pokazuje električne impulse na zvukove koji dopiru izvana i prije 24. tjedna. Dublji, niski tonovi do bebe dopiru bolje nego visoki, pa su muški glasovi puno čišći od ženskih, a glazba je razgovjetna i čujna.

Možete li zamisliti da beba pamti zvukove koje je slušala još u utrobi? Kad nerođena beba čuje zvukove glazbe koju voli, regulira joj se disanje, a više od godinu dana kasnije preferira pjesme koje su joj puštane prije rođenja i okreće glavu prema izvoru zvuka. Dok je još u utrobi, ako sluša varijacije ritmičnih zvukova, beba može promijeniti izraz lica, čak se i smije i često siše palac. Oči joj se otvaraju na 4-10 sekundi i reagira prstićima i nožicama.

Kako učiniti glazbu sastavnim dijelom djetetova života?

bebe i glazba4Čudesno je kako glazbeni i ritmički zvukovi, koji su nam dostupni kroz cijeli naš život, imaju tako snažan utjecaj na um i tijelo:

Umjesto televizora, puštajte pjesme - Puštajući djetetu pjesme, stvarate stimulirajući zvukovni svijet. Zaplešite s djetetom na zvukove vesele glazbe i privijte se uz njega na zvukove ljubavne pjesme. Zamislite svakodnevni život svoje obitelji kao film koji u sebi treba imati i glazbu. Svakodnevnim puštanjem glazbe u kući, razviti ćete djetetovo zanimanje za nju.

Puštajte pjesme u vrijeme počinka - Povežite određenu pjesmu s vremenom za spavanje, tako će dijete lakše zaspati. Pjesma treba biti lagana i tiha, sa sporim ritmom.

Pjevajte svojoj bebi - Ne brinite kako zvuči, beba neće kritizirati Vašu tehniku već će voljeti Vašu pažnju. Igru neka prate vedrije i brže pjesmice (uz Vaše smiješne geste i pokrete lica, to će dodatno zabavljati dijete), a uspavljivanje neka prate uspavanke.

Neka dijete stvara svoju glazbu - Djeca uživaju u lupanju po malim bubnjevima, pijanu, ksilofonu, zdjelama i loncima...

Postoji li neki poseban tip glazbe za Vaše dijete?

Koju ćete glazbu u početku puštati djetetu, jest stvar Vašeg osobnog izbora. Ako volite klasičnu glazbu, a čini Vam se da je i dijete voli, zajedno uživajte u mnoštvu prekrasnih melodija. Dok se dijete igra, možete mu puštati svoje omiljene pjesme ili neke s prizvucima latina, važno je da pjesmu prati dobar ritam. Neka istraživanja su pokazala da u ranoj dječjoj dobi nije preporučljivo puštati metal, grunge ili rap glazbu, jer kaotična i nemelodična glazba nema blagotvoran učinak po dijete. Kad stavljate pjesmu, prvo dobro razmislite je li prikladna dobi i ustroju Vašeg djeteta.

Cilj je razviti djetetovu ljubav prema glazbi, a to ćete postići upoznavanjem djeteta s novim zvukovima i ritmovima i njegovanjem kulture glazbe u obitelji.

Uživajte u glazbi koju puštate djetetu, pratite koje su pjesme zanimljive djetetu, sudjelujte u zabavnoj buci koju će proizvoditi stvarajući "svoju" glazbu. Isto tako, postoje brojne glazbene radionice na kojima će dijete veselo i korisno provesti dio vremena i na kojima će eventualno biti prepoznat i osobit djetetov talent za glazbu...