Pjesmice za bebe - ucilicaučilica
                                                                

                                                                                                                                          Pitch & Potch Pitch&Potch
   

MALE IGRE PRSTIMA

igre prstima

Beba će biti oduševljena jednostavnim igrama prstima. One nisu samo zabavne, one potiču govor i inteligenciju:

Igra prstima – više od igre

Koliko je za bebu važno doživjeti svijet kroz igre prstima, naši su djedovi i bake znali intuitivno. U međuvremenu se ustanovilo da su igre prstima više od igre. Kroz njih roditelji ne poklanjaju samo nježnu blizinu, nego i treniraju govor i inteligenciju bebe, jer je fina motorika prstiju blisko povezana sa sposobnošću govora. Područja za vještinu prstiju i govor, u mozgu se nalaze vrlo blizu jedno drugome i povezana su.

Redovita roditeljska igra s prstima i ručnim zglobovima bebe, za oko dva mjeseca može ubrzati sazrijevanje centra za govor.

Inteligencija se također bolje razvija kad se ono što stoji nasuprot može i dohvatiti, a ne samo gledati. Osim toga, ništa ne donosi više zadovoljstva od promatranja kako male bebine ruke posežu za svijetom.

Skočibuha

"Ako dođe lav, napravit će splav, ako dođe gost, napravit će most, ako dođe buha – napravit će bu-ha!"

Izgovarajte stihove i tapkajte prstima od bebinog ručnog zgloba, preko ruke, do vrata. Na kraju, za iznenađenje, nježno dotaknite bebin nos.

Čovječuljak Nosko

"Čovječuljak se uz brijeg trucka, kuc-kuc na vrata kucka: dobar dan za malog bucka!"

Pri izgovaranju prvog retka, nježno škakljajte bebu po trbuhu i prsima. Pri drugom retku, nježno joj dotaknite čelo. Pri trećem retku, nježno joj dodirujte ušnu resicu i u posljednjem trenutku dotaknite nosić.

Ova igra prstima daje bebi lijep, intenzivan osjećaj tijela i veseli i roditelje i djecu.

Palčeva igra

"Palac šljivu lupi... ovaj ih skupi... ovaj ih slaže... ovaj ih važe... a mali sve smaže!"

Kod ove igre lagano prelazite bebi od prsta do prsta. Kad dođete do malog prsta i napravite pauzu prije posljednjeg retka, napetost se povećava. To beba i čuje jer se ton glasa povisuje sam od sebe. Beba od napetosti i veselja hihoće već prije posljednje rečenice, jer brzo uči što će se upravo dogoditi.

Čup kosica!

"Slatka bradica, crvena usnica, nosica, obrvica, čup, čup, kosica!"

U ovoj igri se skrivaju čudesne porcije maženja za lice, u kojima bi ponekad rado uživali i odrasli: bebu nježno škakljajte po bradi, prijeđite preko usana, lagano dodirnite nosić i štipnite ga. Tada možete isto učiniti s bebinim obrvama i kosom.

Varijacija: kod ove igre vodite bebine ručice tako da sama može napipati dijelove svog lica. Na taj način kroz igru uči razlikovati dodir vlastite i vaše ruke.

Tu ide putić

"Tu ide putić, tu stoji mostić, tu skače ptičica, tu hopsa zečica, tu raste travčica, tu stoji guščica."

Prvo možete pratiti linije bebinog dlana, a tada lupkati dlan ili lagano potezati prst po prst.

Ovo ne samo da ugodno škaklja nego beba dobija i jako dobar osjećaj za veličinu i svojstva vlastite ruke. Igra je osobito lijepa kad je u sobi polumrak i dijete se u potpunosti može posvetiti doživljavanju vlastitog tijela.

Palac Dvogled

"Ovo je Palac dvogled, vidiš ga na prvi pogled, a kad stisneš ruku u šaku, palac dvogled spava u mraku. Hukni sada, zid nek bježi, dođi bliže, vidi kako leži!"

Uzmite bebinu ruku i pokažite joj njezin palac. Tada pomičite palac tamo-amo i zatvorite bebinu ruku u šaku – tako da joj je palac obgrljen drugim prstima. Sada proizvedite zvuk hukanja pokraj njezine šake i nježno joj puhnite u obraz. Kombinacija osjeta dodira i zvuka oduševljava bebe.

Osušite uši kroz igru

"Jedan, dva, tri, četiri, pet i šest, na nos je sjeo mali krijes.
Sedam, osam, devet i deseti, sad me ne razumiješ ti.
Brojim do deset i jedanaest i dvanaest, u rupici je mali miš i mora brzo van-iš!"

Omotajte rub gaze oko kažiprsta. Uz prvu rečenicu stiha dotaknite pri svakom broju djetetu trbuščić i na kraju nos. Kod daljnjeg brojanja, pogladite bebinu glavu, malo zadržite jedno uho i približite se prstom uhu. Kod daljnjeg brojenja tapkajte uz uho i na kraju nježno istrljajte ušnu školjku.

Obitelj Mravić

"Prvo stiže tata mrav, onda mama mravica, a za njima mravlja dječica..."

Brzo prelazite vrhovima prstiju preko bebine ruke do vrata – to je tata mrav. Mama mrav pravi nježnije korake, a djeca mravi škakljaju i trče čak po glavici, čega se djeca ne mogu zasititi.