Pjesmice za bebe - ucilicaučilica
                                                                

                                                                                                                                          Pitch & Potch Pitch&Potch
   

OPREMA ZA BEBU

mama_i_beba2

Priprema opreme za bebu

Svima nam je veliko zadovoljstvo kupovati i pripremati se za dolazak novog člana obitelji. Često u tome pretjerujemo jer ne možemo odoljeti svemu što nam tržište nudi. Ne mora se sve kupovati i ako imate prilike posuditi opremu za bebu od prijatelja ili rođaka, iskoristite je. Bebe vrlo brzo rastu, i ne stignu "iznositi" robicu. Osim toga, sigurno ćete dosta toga dobiti i na poklon. Nema potrebe pretjerivati u nabavci jer uvijek stignete dokupiti ukoliko primjetite da Vam nešto nedostaje.

Praktično je pripremiti stvari barem za prva tri mjeseca, kako biste smireno provodili svoj novi "dnevni raspored".

Odjeća (za prva 3 mjeseca):

 • 6-12 benkica (u veličinama 56 i 62/68) ili 6-12 bodija (nekim mamama su praktičniji od benkica, također u veličinama 56 i 62/68)
 • 3-6 kombinezona (štramplica, odjelca, u svakoj veličini - 56 i 62/68)
 • 1 - 2 gornje benkice (jaknice) ako je hladnije doba godine, za izlaske
 • 2 dekice
 • 2 pamučne kapice
 • čarapice i papučice

Pelene:
 • 20-30 platnenih ili običnih (tetra) pelena,
 • 5 -10 švedskih pelena (samo ako ćete bebu široko povijati, pa je i ovo najbolje posuditi)
 • 6 -10 jednokratnih pelena dnevno
Prilikom nabave robice za bebu, vodite računa da bebe brzo rastu, posebno u prvim mjesecima života. Prvu robicu mnoge bebe prerastu već za mjesec dana. S druge strane, što manje robice imate, morati ćete je češće prati, a nećete napuniti stroj za pranje rublja.

Dovoljno je da imate 3-4 promjene u jednoj veličini, a ukoliko Vam zatreba više, uvijek možete obući odjelce koje je veće i presavinuti rubove predugih rukava i/ili nogavica. Za male bebe, najlakše će Vam biti ukoliko imate benkice i kombinezone koji se zakopčavaju na obje nogavice, tako da prilikom promjene pelena ne morate potpuno skidati bebu. Također je zgodno koristiti kombinezone koji imaju nogavice sa stopalima. Benkice se lagano oblače pa je mamama u početku s njima lakše, ali brzo možete preći na bodyje, koji su praktičniji.

Za prva tri mjeseca dovoljno je da nabavite odjeću u veličinama 56 i 62. Broj 50 vam može trebati ako ste sigurni da će beba biti jako mala. Veličina u stvari označava visinu (dužinu) bebe, ali veličina robice ovisi i o proizvođaču.

Broj pelena ovisi prvenstveno o tome hoćete li koristiti platnene ili jednokratne pelene. Neka su djeca alergična na jednokratne pelene pa se moraju koristiti platnene, ali stignete ih dokupiti. Ukoliko ćete od početka koristiti pelene za jednokratnu upotrebu, trebati će vam 20-30 platnenih pelena i oko 5 švedskih pelena, zbog širokog povijanja. Platnene pelene će Vam dobro doći i za podmetanje pod bebinu glavicu, kako bi zaštitili drugu podlogu od "bljuckanja" i sl.
Jednokratnih pelena će vam trebati oko 6 -10 dnevno.

Pranje bebine odjeće:

Kad ste sve nabavili (kupili, posudili), potrebno je odjeću oprati i pripremiti za bebu.

Prvih mjeseci, bebinu robicu perite zasebno, ispiranje ponovite 2 puta i nemojte upotrebljavati omekšivač. Bebina koža je vrlo osjetljiva i može reagirati na ostatke sredstava za pranje.


Bebinu odjeću je dovoljno oprati na 40°C kako bi se skinula prašina, a ako je posuđena treba pogledati ima li gdje koja mrlja koju treba odstraniti. Obojena se robica obično pere na 40°C, a bijelo rublje je dovoljno oprati na 60°C.
Odjeću je najbolje sušiti na prirodan način, na suncu ili vjetru.


Kozmetika i kupanje:
 • kadica
 • krema za guzu
 • maslinovo ulje (u početku se preporučuje koristiti što manje kozmetike i bebu je dovoljno kupati u vodi)
 • termometar za vodu
 • vlažne maramice
 • vata
 • štapići za uši
 • škarice s tupim vrhom
 • četka (i češalj)
 • 2-3 ručnika (s kapuljačom)
Prvo vrijeme ćete bebu najvjerojatnije kupati u sobi. Obratite pozornost pri kupnji kadice za kupanje. Danas postoje različite kade; s anatomskim dnom, dodaci za kupanje novorođenčadi koji se stavljaju u veće kade, kade koje imaju mogućnost postavljanja na prečke tako da se mogu nasloniti na normalnu kupaonsku kadu. Kadu ćete kao i krevetić, koristiti dosta dugo. Ako kupujete malu kadicu, s anatomski oblikovanim dnom, budite spremni da ćete za nekoliko mjeseci trebati kupiti nešto veću kadu.

Još Vam može zatrebati:
 • parafinsko ili neko prirodno ulje (za tjemenicu)
 • dječji sapun ili blaga kupka


Za njegu pupka:

 • sterilne komprese
 • alkohol (ili 3-postotni hidrogen – ovisno o preporuci patronažne sestre)
 • Byvacin prašak


Za svaki slučaj:

 • termometar
 • čepići za snižavanje temperature (paracetamol)

Za spavanje:

Prilikom kupovine krevetića, vodite računa da nema nepotrebnih oštrih ukrasa na koje se dijete može ozlijediti, da ima ogradicu te da razmak između prečki na ogradi nije prevelik (preporučuje se ne više od 6 cm). Madrac treba biti dovoljno čvrst, a dojenčetu se  ne preporučuje podstavljanje jastuka. Danas možete birati između krevetića koji imaju dvije visine položaja madraca; višu dok je beba manja da se ne morate previše sagibati, i nižu kad je beba veća te već može sjediti (potrebna je viša ograda, kako beba ne bi ispala iz krevetića). Birajte krevetić kod kojega se može podesiti i visina ogradice. Krevetić treba bebi osigurati sigurnost i kvalitetan san, a sve ostale funkcionalnosti ovise isključivo o Vašem ukusu, potrebama i mogućnostima.
Da bi se madrac zaštitio od bebinog bljuckanja i mokraće, na njega se ispod posteljine stavlja nepromočivo platno. Za tu svrhu birajte nepromočive plahte od pamuka.
 • 2 -3 kompleta pamučne posteljine za krevetić
Posteljina za krevetić treba biti pamučna. Optimalno je da imate tri kompleta posteljine. Potrebna Vam je još i dekica za krevetić ili poplun.

Za presvlačenje:


Bebu će trebati često presvlačiti i dobro je da za to imate praktično, a i sigurno mjesto. Dovoljna Vam je i prostirka za presvlačenje koju možete staviti i na krevet, ali puno je lakše ako je mjesto za presvlačenje dovoljno povišeno tako da ne morate biti u sagnutom položaju prilikom presvlačenja. Osim same prostirke, postoje i takve koje imaju čvrsto dno te se mogu poprečno staviti na krevetić. Najzgodnije je ako imate mogućnosti nabaviti "ormarić za bebu" s ladicama, koji služi i za presvlačenje, a ujedno su sve bebine stvari "pri ruci". Neki ormarići imaju i kadicu za kupanje. Iako će dosta roditelja reći da im je ta kadica vrlo brzo postala premala i nepraktična, nekima je upravo takva kombinacija najbolje rješenje.
Za držanje bebinih stvari nije nužno kupovati novi ormarić, već samo za njih osigurati prikladno i čisto mjesto.

Za izlaske:
 • autosjedalica
Autosjedalica je iznimno važan dio opreme za dijete. Iako roditeljsko naručje, u svakodnevnom životu, predstavlja jedno od najsigurnijih mjesta, prilikom vožnje u automobilu to nije slučaj. Tada je Vaše naručje opasno mjesto. Prilikom sudara, Vaše tijelo može prignječiti dijete uz prednje staklo ili sjedalo, a ako ste vezani, što bi svakako trebali biti, od udarca može biti izbačeno iz Vašeg naručja.

Najbolji način da zaštitite svoje dijete je ispravna upotreba autosjedalice za djecu. To je jedna od najvažnijih sigurnosnih mjera o kojoj treba voditi računa.
Postoje sjedalice za dojenčad koje su ujedno i nosiljke pa bebu iz nje ne morate vaditi kad ulazite ili izlazite iz auta. U takvoj nosiljci je beba u automobilu okrenuta u smjeru suprotnom od smjera vožnje, i koristi se otprilike dok dijete dosegne 10 kg.
Nakon toga trebate autosjedalicu za veću djecu, ili se za čitav period možete odlučiti za autosjedalicu koja može mijenjati oblik (nagib) i može se koristiti od početka djetetova života do otprilike 4. godine. Kad dijete dosegne 10-20 kg (min 10-12 mjeseci), sjedalica se montira tako da beba gleda u smjeru vožnje i nagib se postavlja u sjedeći položaj. Mnogi testovi pokazuju da je najsigurnije postaviti dječju autosjedalicu na stražnje sjedalo iza vozača. Također, ukoliko imate zračne jastuke na suvozačevom sjedištu, na to sjedalo ne smijete postavljati nosiljku ili autosjedalicu, jer u slučaju nesreće zračni jastuk može ozlijediti dijete.
 • kolica
Kolica s košarom su za sasvim male bebe i koriste se do otprilike 3-6 mjeseci. Prilikom vožnje, beba je okrenuta tako da gleda mamu ili tatu tj. onoga tko je vozi. Nakon toga, beba počinje sjediti i promatrati okolinu te je okrenuta u smjeru vožnje. Iako bebe tada već mogu sjediti, vrlo često zaspu u kolicima te je preporučljivo da kolica imaju mogućnost podešavanja visine naslona iz ležećeg u sjedeći položaj. Takva kolica se mogu koristiti do 3. godine ili dok su praktična.
Također je važno da kolica budu što lakša te lako sklopiva.
S obzirom na to da se kolica s košarom koriste kratko, a cijena im nije baš mala, pitanje je isplati li ih se kupovati. Za to prvo vrijeme postoji velik izbor kolica sa sjedalicom, čiji se naslon može spustiti u potpuno ravni položaj i imaju prekrivače koji sjedalicu zatvaraju u "košaru".

Za kasnije vrijeme, najviše se koriste tzv. kišobran kolica. Danas su neki proizvođači počeli s DUO kompletima koji se sastoje od kišobran kolica (sa 4-5 položaja naslona) i košarom koja se remenima učvršćuje na kolica. Takva kolica su dovoljna za čitav period korištenja. Također postoje i TRIO kompleti koji, osim navedenog, imaju i nosiljku koja je ujedno i autosjedalica za prve mjesece djetetova života.
 • nosiljka (klokanica ili marama za bebu)

Ostalo:
 • Sjedalica za hranjenje
Kad počnete s dohranom djeteta, možete ga hraniti i u nosiljci ukoliko je imate, ili u krilu. Međutim, kad dijete počne samo jesti, zgodnije je da ima svoju stolicu za hranjenje.
 • Ogradica za igru

Ogradica je sigurno mjesto za Vaše dijete kad morate obaviti neke kućne poslove, ali nije nužna. Kad beba počne sjediti, možete je smjestiti na dekicu, na pod. Tako će beba moći vježbati puzanje.

  baby

Izvori: Roda.hr i Klub trudnica Svet Duh