Pjesmice za bebe - ucilicaučilica
                                                                

                                                                                                                                          Pitch & Potch Pitch&Potch
   

BLIZANCI

blizanci

Kako nastaje blizanačka trudnoća?

Blizanci se mogu pojaviti na dva načina. U jednoj trećini slučajeva oplođeno je samo jedno jajašce koje se kasnije razvija u dvije odvojene stanice, a svaka stanica raste u pojedinačni fetus što rezultira jednojajčanim blizancima. U ostale dvije trećine slučajeva kod ovulacije dolazi do otpuštanja dva jajašca koja oplođuju dva različita spermija i tako nastanu neidentični blizanci. 

Neidentični blizanci (dvojajčani ili dizigotni) nisu ništa drugačiji od bilo koje druge braće ili sestara. Ti su blizanci začeti u isto vrijeme ili odmah jedno za drugim unutar jednog menstrualnog ciklusa, tako da teoretski neidentični blizanci mogu imati i različite očeve. Neidentični blizanci dijele, u prosjeku, samo pola svojih gena, tako da mogu biti jako slični jedni drugima ili pak sasvim različiti.
Ne postoji isključivi razlog zašto dolazi do ovakvog tipa blizanačke trudnoće, ali postoji nekoliko faktora koji se s tim povezuju:

Rasna pripadnost – blizanci su vrlo uobičajeni među Nigerijcima, a vrlo rijetki među Japancima
Obiteljska povijest s majčine strane – očev doprinos je manje vjerojatan
Dob – žene u kasnim tridesetima puno češće imaju blizance
Ako već imate djecu – vjerojatnost se povećava s brojem djece koju već imate

blizanci_trudnoca
Identični blizanci (jednojajčani ili monozigotni) se pojavljuju kada se iz nepoznatog razloga oplođeno jajašce podijeli tijekom prvih 14 dana, a svaki blizanac dobije istu genetičku "sliku". U posljednje je vrijeme primijećeno kako se identični blizanci rađaju nakon što je majka primala lijekove koji potiču ovulaciju – taj tretman daje veću vjerojatnost da će se vanjski sloj jajašca podijeliti.


Sijamski blizanci su identični blizanci kod kojih nije došlo do potpune podjele tijekom ranog fetalnog razvoja, tako da mogu dijeliti dijelove tijela ili organe. Sijamski blizanci pojavljuju se izuzetno rijetko, jednom u 200 tisuća rođenja i najčešće se pojavljuju u Indiji i Africi. Točan uzrok nastanka ovakih blizanaca nije poznat, ali se pretpostavlja da do razdvajanja zigote dolazi tek nakon 13 dana od začeća.

Hoće li biti identični?

blizanci4

Najjednostavniji pokazatelj jesu li blizanci identični je i najočitiji – ako su različitog spola, sigurno nisu jednojajčani. Jedna placenta upućuje isključivo na jednojajčane blizance. Dvije posteljice su nepouzdane – mogu biti i jednojajčani i dvojajčani.

Nakon rođenja djece, odgovor može dati posteljica. Ako je jedna posteljica, djeca su identični blizanci, ali dvije povezane ili odvojene posteljice opet mogu značiti i jedno i drugo. Nakon rođenja može se uzeti krv iz pupkovina i analizirati se krvna grupa, enzimi ili najpouzadnije, DNA.

Napokon, kad Vaši blizanci istog spola budu odrastali, prilično siguran pokazatelji bit će boja kose i očiju, oblik ušiju i vrijeme kada im izbijaju zubi.

Blizanačka trudnoća

Prvi znakovi da nosite dva djeteta (ili više) može biti oštrina trudničke mučnine i brzina kojom se povećava Vaš trbuh. Prvi pouzdani znak je ultrazvuk, obično krajem drugog mjeseca trudnoće.

Tijelo će Vam se mijenjati kao i svim ostalim trudnicama, ali možete očekivati da će neke trudničke neugodnosti biti izraženije i da ćete imati veće potrebe zbog dvije bebe koje se razvijaju. Nema potrebe jesti za troje, ali morate paziti na zdravu prehranu s 50 do 100 posto više proteina, kalcija, željeza, folne kiseline i vitamina B12. 

blizanci_plivanje

Bez obzira na to kakav je intenzitet Vaših aktivnosti, odmor je vrlo bitan. Lagano vježbanje poput plivanja ili šetnji može biti vrlo korisno. Pušenje smanjuje dotok kisika do djece i povećava i onako vrlo visok rizik od preranog poroda i niske porođajne težine.

Posljednja tri mjeseca blizanačke trudnoće su posebno zamorna pa bi bilo dobro prestati raditi oko 29. tjedna. Obzirom da blizanačke trudnoće prosječno traju oko 37 tjedana, bilo bi dobro da ranije upišete trudničke tečajeve, kako biste ih uspjeli i završiti.

Komplikacije kod blizanačke trudnoće

Mnogi uobičajeni trudnički problemi pojave se ranije, u nešto jačem obliku. Mučnine mogu biti puno izraženije zbog povišene koncentracije hormona. Žgaravica, probavne smetnje i potreba za učestalim mokrenjem postaju puno izraženiji proporcionalno rastu maternice koja pritišće ostale organe. Bol u leđima je uobičajena zbog dodatne težine kombinirane s opuštajućim efektima ligamenata trudničkih hormona. Vjerojatnije je da će se pojaviti problemi sa spavanjem, popucane kapilare i proširene vene. Visoki krvni tlak u trudnoći i preeklamsija, također su češći u blizanačkim trudnoćama.

Moguće su i mnogo ozbiljnije komplikacije, pa je potreban stalan liječnički nadzor trudnoće i, po potrebi, mirovanje.

Prerani porođaj najčešći je rizik blizanačke trudnoće, vjerojatno uzrokovan prevelikim rastezanjem maternice. Četiri od deset blizanačkih trudnoća (češće s identičnim blizancima) završe porođajem prije 37. tjedna.

Porođaj blizanaca

blizanci_tek_rodjeni

Ako nosite blizance, vrlo je vjerojatno da ćete imati raniji porođaj, i to prosječno oko 37. tjedna. Blizanci su osjetljiviji nakon rođenja, uglavnom zbog preranog rođenja i težine – prosječno 2,5 kg, što je za cijeli kilogram manje od prosječne porođajne težine jedne muške bebe. U prilog tome ide i podatak da čak 40 posto djece iz blizanačkih trudnoća zahtijeva i posebnu njegu nakon rođenja.

Porođaj neće biti duplo dulji ili teži – u stvari, manja veličina bebica čak ga i olakšava. Kada se porođajni kanal jednom rastegne, drugo dijete rodi se vrlo brzo nakon prvog.
Ako su obje bebice okrenute glavom prema dolje, moguć je normalan vaginalni porod, pa čak i kada je drugi blizanac u stavu zatkom, postoji mogućnost da se okrene i rodi glavicom prema dolje.

Međutim, ako je prvi blizanac u stavu zatkom, vrlo vjerojatno će biti potreban porođaj carskim rezom. Zapravo, više od polovine blizanaca rođeno je carskim rezom i neke klinike uvijek prakticiraju porođaj blizanaca u operacionoj sali.

Hranjenje blizanaca

Što god odlučili o hranjenju blizanaca, u početku će Vam trebati više vremena i strpljenja. Za Vaše mališane je najbolja opcija - dojenje, ali važno je i da ne osjećate pritisak koji rezultira stresom. U prvim danima ćete možda morati kombinirati ili stvarati zalihe izdojenog mlijeka.

Dojenje

Ako ne postoji prepreka dojenju, proizvesti ćete dovoljno mlijeka za obje bebe. Vaše će mlijeko zadovoljiti sve njihove nutritivne potrebe i ojačati njihov imunitet.

Dojenje blizanaca je u početku zahtjevno i možda će proći tjedni prije negoli naučite izvesti to kako treba. U početku ćete možda imati problema s bolnim bradavicama, boli u križima i premorenošću. Također ćete trebati i jesti malo više, a svakako trebate paziti na unos tekućina, koji treba biti znatno povećan.
blizanci_hranjenje.jpeg

Stavljanje djece na dojku u prvih sat vremena nakon rođenja, pomaže u privikavanju na dojenje. Zatražite pomoć medicinskog osoblja ili nekoga sa iskustvom.

Kada jednom dođete kući, trebati će Vam rutina. U početku, majkama je lakše hraniti svaku bebu zasebno, a poslije ćete naučiti kako ih hraniti istovremeno i tako uštedjeti na vremenu. Neke majke čuvaju određenu dojku za određenu bebu ili svaki novi obrok nude drugu dojku. Stariji blizanci često sami odluče koja im je dojka draža. 

Više o dojenju blizanaca