Pjesmice za bebe - ucilicaučilica
                                                                

                                                                                                                                          Pitch & Potch Pitch&Potch
   

DOJENJE BLIZANACA


dojenje_blizanaca

Često se postavlja pitanje može li majka imati dovoljno mlijeka za dvoje djece?

Evo pet činjenica o dojenju blizanaca:

  • Možete proizvesti dovoljno mlijeka
Stvar je u tome da proizvodnja mlijeka funkcionira po principu ponude i potražnje. Čak i da dojite troje djece, tijelo bi moglo proizvesti dovoljno mlijeka i zadovoljiti potrebe svih bebica. Morati ćete unositi više kalorija i tekućine nego majke koje doje samo jedno dijete. Zdravi obroci će Vam biti potrebniji nego ikada.
  • Pomaže ako blizance hranite u isto vrijeme
Većina stručnjaka preporučuje simultano hranjenje. U suprotnom, može Vam se dogoditi da baš kad ste završili s jednim djetetom, drugo traži svoj obrok. Ako imate blizance, možete ih hraniti zajedno tako da ih stavite na leđa s licem okrenutim prema Vama (slika 1: djeca su položena suprotno od Vas – glavicu im pridržavate rukama, a nožice su položene iza Vas) ili tako da su oba djeteta obuhvaćena u naručju (slika 2 i slika 3: glavice su u pregibu Vašeg lakta, a podlakticom pridržavate cijelu dužinu bebe), tako da im se tijela križaju.
  • Pokušajte svakom djetetu nuditi obje dojke
Ako svakom djetetu dajete obje dojke, nadoknaditi ćete različite potrebe beba. Ako jedna beba voli jesti više od druge, mijenjanjem dojki kod svakog obroka, održati ćete jednake zalihe mlijeka u dojkama.
  • Ako je nužno, nadoknađujte mliječnim pripravkom za dojenčad
Ako imate trojke ili četvorke, zamjensko mlijeko će možda biti nužno kako biste održali ravnotežu. Dok dojite dvoje, drugih dvoje u isto vrijeme mogu imati obrok na bočicu. Ne zaboravite ih rotirati tako da se svaka beba najvećim dijelom hrani na prsima.
  • Dodatna pomoć je nužna
U tjednima nakon porođaja blizanaca, biti ćete više nego iscrpljeni. Možda ćete se odlučiti na izdajanje mlijeka tako da Vaš partner može obavljati noćna hranjenja. Dobra je ideja i angažiranje prijatelja i rodbine koji Vam mogu pomoći u kućanskim poslovima.