Pjesmice za bebe - ucilicaučilica
                                                                

                                                                                                                                          Pitch & Potch Pitch&Potch
   

PELENSKI OSIP

baby-diaper2

Pelenski osip je normalan dio bebina života. Sve bebe ponekad imaju pelenski osip.

Ako uzmemo u obzir osjetljivu dječju kožu, korištene kemikalije u vlažnim maramicama i pelenama, vlažnost urina i stolice te pelenu koja se neprestano trlja o guzu, neće nam biti teško pretpostaviti zašto nastaje osip. Oštećena koža je podložna djelovanju bakterija i gljivica čija prisutnost može dodatno pogoršati situaciju. Postoji mnogo načina kako ograničiti pojavu pelenskog osipa ali, s vremena na vrijeme, osip se može pojavljivati.

Kako spriječiti, odnosno minimalizirati, nastajanje pelenskog osipa?

 • Često mijenjajte pelenu

Kod novorođenčeta pelenu mijenjajte barem svaka dva sata. Kasnije, kada se mokrenje prorijedi, ne morate pelenu više tako često mijenjati.

 • Ako se dijete pokakalo, pelenu mijenjajte odmah

Ovo u početku može predstavljati problem, budući da novorođenčad može kakati često, ali u malim količinama. Kako dijete raste, tako će se smanjiti broj stolica.

 • Isprobajte razne vrste pelena

Ako koristite jednokratne pelene, a vaša beba često ima pelenski osip, pokušajte promijeniti vrstu pelena. Možete isprobati i više njih kako biste našli one koje su vam najmanje problematične. Možda neke druge pelene budu bolje pristajale uz tijelo i izazivale manje trljanja o kožu, a samim tim i manje iritacije.

 • Dobro ispirite platnene pelene

Oprezno koristite deterđent za pranje dječjeg rublja i temejito, po potrebi i više puta, isperite rublje.

 • Dobro brišite pelensko područje

Uvijek dobro obrišite pelensko područje, pazeći pritom da očistite svu površinu kože koja je bila u kontaktu s urinom. Posebno pazite da dobro otklonite ostatke stolice.

 • Koristite nemirisne maramice ili običnu vodu

Vlažne maramice koje ne sadrže losione ili parfeme manje iritiraju kožu. Možete ih čak i isprati u vodi prije nego brišete pelensko područje. Za teže slučajeve pelenskog osipa najbolje je koristiti običnu platnenu pelenu navlaženu toplom vodom.

 • Ako je neophodno, upotrebljavajte kremu za prevenciju osipa

Nekim bebama uopće neće biti potrebno koristiti kremu za pelensko područje. Jako osjetljivim guzama biti će potrebno mazanje nakon svakog mijenjanja pelene. Kreme su dobre za svakodnevnu, preventivnu upotrebu.

pelenski_osip

Tretiranje pelenskog osipa
 1. Perite guzu vodom. Ne brišite bolna područja. Umjesto toga možete koristiti špricu ili štrcaljku napunjenu toplom vodom i na taj način očistiti bolna mjesta.
 2. Nježno otklonite ostatke stolice. Neka se bebina guza nakon čišćenja dobro osuši.
 3. Što češće možete ostavljajte bebinu guzu da se zrači. Nakon što ste guzu dobro očistili, a prije nego nanesete kremu, položite bebu na ručnik, guzom okrenutom prema gore. Na taj  način će se osip prije osušiti, a sušenje osipa je jako važan dio procesa liječenja kože.
 4. Kod korištenja kreme za liječenje osipa dobro je namazati veću količinu.
 5. Čista lanolinska mast također može biti dobra za mazanje osute kože.
Kako prepoznati neke specifične vrste pelenskog osipa?

Evo nekoliko vrsta pelenskih osipa koji bi mogli biti i nešto više nego samo iritacija izazvana stolicom, urinom ili pelenama. Da bi se izliječili, obično zahtijevaju određenu terapiju.

Intertrigo je vrsta pelenskog osipa koji uglavnom nastaje na kožnim pregibima ili mjestima gdje se koža neprestano dodiruje. Koža izgleda crvena, glatka i iziritirana. Kod težih oblika koža će se guliti ili će se stvarati mjehurići koji će se guliti i otpadati. Za ovu vrstu osipa najbolje je koristiti kremu na bazi bijelog petroleja.

Ako je koža oštećena, gljivice iz unutrašnjih organa mogu doći u kontakt sa vanjskim oštećenim mjestima te izazvati gljivični osip. Gljivični pelenski osip najčešće se javlja kao posljedica gljivične infekcije nekog drugog dijela tijela (npr. kao posljedica gljivične infekcije usne šupljine, nakon tretmana antibioticima itd.) Koža je naizgled crvena, na genitalnom području je blago nadignuta, hrapava i naborana, a na pelenskom predjelu obično je razbacano mnoštvo okruglastih flekica. Osim već navedenih mjera predostrožnosti i saniranja osipa, potrebno je javiti se liječniku kako bi beba dobila odgovarajući lijek (npr. Nystatin mast).

Ako bakterije prodru u oštećenu kožu dolazi do impetigo pelenskog osipa. Na koži dolazi do nastanka mjehurića veličine kovanice ili do nastanka blago nadignutih fleka, od kojih kasnije nastaju kraste boje meda. Pored upražnjavanja navedenih mjera suzbijanja osipa, potrebno je javiti se liječniku koji će prepisati antibiotsku kremu.

Seboreja je upalni proces koji se može javiti na bilo kojem dijelu tijela, ali posebno težak može biti na pelenskom području. Seboreja je prepoznatljiva po velikim, crvenim, jasno odvojenim flekama rasprostranjenim po preponama, genitalijama i donjem dijelu trbuha. Koža na flekama je obično grublja, nadignutija i deblja nego što je kod ostalih vrsta osipa. Doktor će vam najvjerovatnije, u ovom slučaju, prepisati jednopostotnu hidrokortizonsku kremu.

Alergijski prsten javlja se kao posljedica hrane koju je beba konzumirala. Do ove vrste osipa obično dolazi nakon konzumacije kiselog voća (npr. limuna) ili umaka na bazi rajčice. Reakcija se očituje se pojavom crvenog kruga oko bebina anusa. Ako dodje do pojave alergijskog prstena, trebali bi isključiti iz bebine prehrane namirnicu za koju sumnjate da je izazvala osip. Majka koja doji trebala bi isključiti određenu namirnicu iz svoje prehrane.