Pjesmice za bebe - ucilicaučilica
                                                                

                                                                                                                                          Pitch & Potch Pitch&Potch
   

KONJUKTIVITIS KOD BEBA


C0091662-Eye_ointment_for_newborn_baby-SPL

Što je konjuktivitis?

Konjunktivitis, poznat i pod nazivom "crveno oko", upala je konjunktive, očne spojnice. Očna spojnica je membrana, prozirna sluznica koja obrubljuje unutrašnjost oka i pokriva oko. Manifestira se crvenilom, otečenosti kapaka, suzenjem, ponekad i gustom sekrecijom iz oka.

Kako dolazi do infekcije oka kod novorođenčeta?

Infekcija se može prenijeti direktnim kontaktom, kad osoba nečistim rukama dodiruje ruke ili lice bebe.
Beba se može inficirati i tijekom porođaja, ukoliko prolaskom kroz porođajni kanal dođe u kontakt sa bakterijama iz cervikalnog kanala ili vagine majke.
Kapljičnim putem se prenosi ukoliko osoba koja ima jaku respiratornu infekciju, kašlje, kiše, ili diše u blizini bebe.

Simptomi

  • crvenilo očiju
  • nadražene oči
  • natečenost kapaka
  • pojava žutih krmelja na kapcima
  • gnoj, koji se razlikuje u zavisnosti od uzroka upale
  • sljepljeni kapci prilikom buđenja
  • pečenje u očima
  • djetetu smeta svjetlost – mršti se, plače

Osim crvenila, otečenosti kapka i pojave gustog sekreta, moguće je da će bebi biti narušen san i apetit. Mala djeca mogu biti nervozna i ručicama dodirivati oči, čime se infekcija dalje prenosi.

Je li konjuktivitis opasan za bebu?

U većini slučajeva, konjuktivitis nije ozbiljan zdravstveni problem i za nekoliko dana se može izliječiti. Svakako treba posjetiti pedijatra koji će pripisati odgovarajuću terapiju jer u nekim slučajevima može doći do komplikacija.

Kako pomoći bebi?

Vrlo efikasan može biti blagi čaj od kamilice. Ako beba ne može otvoriti oči jer se skupilo mnogo gnoja, bebine okice umijte blagim, mlakim čajem kamilice. Dvije male žličice čaja je dovoljno na 50 ml prokuhane vode. Ostavite da odstoji desetak minuta, procijedite, nakapajte na tufer i pažljivo očistite bebine oči, izvana prema unutra.

Kako se liječi konjuktivitis?

Vrlo je važno da pedijatar odredi uzrok nastanka upale kako bi na osnovu toga, (ali i dobi djeteta, stanja upale itd.) pripisao odgovarajuću terapiju.

Virusni konjuktivitis ne zahtijeva poseban tretman, dovoljna je nježna i redovna njega očiju i eventualno, upotreba kapi ukoliko ih pripiše pedijatar, kako bi se spriječio razvoj sekundarne infekcije.


U slučaju bakterijske upale, pedijatar će predložiti antibiotske kapi ili mast.


Ako je uzrok nastanka konjuktivitisa alergija, pedijatar pripisuje kapi za oči i eventualno lijekove za liječenje alergije.


Ukoliko dijete ima upalu oka izazvanu herpesom, pedijatar će pripisati odgovarajuću terapiju lijekovima i kapima za oči. Ovo je najozbiljniji tip konjuktivitisa i može dovesti do problema sa vidom.

Može li se upala proširiti i na drugo oko?

Dok traje upala trebalo bi izbjegavati kontakt sa drugom djecom.
Ne samo da se upala može proširiti na drugo oko, već se može prenijeti i na druge ljude dodirivanjem upaljenog oka ili očnog sekreta.Važno je održavanje redovite higijene ruku jer je sekret iz oka zarazan 24-48 sati od početka terapijskog lečenja.

Kako bebi nakapati kapi za oči?

Prije kapanja ili mazanja očiju obavezno treba oprati ruke. Zatim pripremite kapi da vam budu na dohvat ruku. Uzmite dijete tako da mu glava bude blago zabačena unazad. Po uputamapedijatra, kapi ukapajte u donji ugao, nikako direktno u oko i pazite da pipetom ne dodirnete oko, kako ne bi ozlijedili oko ili dalje prenosili infekciju.

Može li se konjuktivitis spriječiti?

Konjuktivitis se može spriječiti adekvatnom i redovitom higijenom, naročito ruku, koje su jedan od glavnih uzroka nastanka i prijenosnika upale. Nakon umivanja dijete treba koristiti isključivo svoj ručnik.