Pjesmice za bebe - ucilicaučilica
                                                                

                                                                                                                                          Pitch & Potch Pitch&Potch
   

TATA I BEBA


tata_i_beba

Povezivanje s bebom odmah nakon poroda, budi u ocu osjećaje koji su temelj za budući odnos oca i djeteta. U njezi novorođenčeta, očevi su često prikazani kao pomoć majci, kao oni čija je "uloga" njegovati majku, dok ona njeguje dijete. Ali, to je samo dio očevih mogućnosti.

Očevi imaju dar jedinstvenog načina povezivanja s bebama, a bebe se obogaćuju ovom različitošću. U stvari, istraživanja o povezivanju očeva pokazuju da očevi kojima se pruži prilika i koje se ohrabruje da aktivno sudjeluju u brizi za novorođenče, mogu biti jednako dobri njegovatelji kao i majke.

Očevi odazivi na bebin poziv možda su manje automatski i sporije se odvijaju nego majčini, ali očevi su jednako sposobni kao i majke za snažno, čvrsto zbližavanje sa svojom novorođenčadi u periodu nakon rođenja.

Uloga očeva definitivno se promijenila tijekom posljednjih 20 godina. Danas, većina očeva želi sudjelovati u odrastanju svoje djece.
Neki instinktivno znaju kako odgajati, drugi se polako uključuju, a većina treba pomoć kako bi izgradili samopouzdanje i stekli roditeljske vještine.

Kako se uključiti

Kao ponosni otac, vjerojatno želite učiniti sve kako bi bili što kvalitetnije uključeni u život svojeg djeteta. Međutim, tijekom prvih tjedana, dok beba najčešće isključivo doji i spava, možda će Vam biti teško odlučiti kako započeti Vaš osobni odnos s djetetom.

I dok u tim prvim tjednima najviše možete pomoći indirektno, pomažući partnerici, pripremite se za razdoblje koje slijedi.
S vremenom, ljubavlju i nježnošću, Vi i Vaša beba, razviti ćete specifičan i sasvim osobit odnos – odnos koji je jednako važan kao i povezanost između majke i djeteta.

Što Vam u tome može pomoći:
  • Educirajte se
Hrpa knjiga o trudnoći i bebama na noćnom ormariću Vaše partnerice, ne stoji tamo samo zbog nje. Odaberite (barem) jednu i počnite čitati. Pripremite se za čudo novog života i težak, ali isplativ rad koji će se od Vas očekivati čim Vaše dijete dođe na svijet.
  • Budite partner na porodu
Osim što ćete partnerici olakšati "prolazak" kroz porod, prisutnost rođenju djeteta svečano će Vas uvesti u roditeljsku ulogu i naoružati samopouzdanjem potrebnim da se lakše snađete u svojoj novoj ulozi.
  • Vježbajte, vježbajte, vježbajte
Ne postoji nikakva tajna formula s kojom se žene rađaju i koja im govori kako se brinuti o novorođenčetu – one uče brinući se za svoju bebu, a tako bi trebali i očevi. Zato promijenite prljavu pelenu, okupajte svoju bebu, potrudite se utješiti je kad je uznemirena. Možda ćete u početku biti nespretni, ali uhodat ćete se.
  • Budite strpljivi
Uhodavanje u brigu o djetetu nije lako, osobito ako nemate mogućnosti biti s mamom i bebom tijekom cijelog perioda upoznavanja. Nakon što se vratite na posao (a većina očeva vraća se na posao u prvom tjednu bebina života), od vremena provedenog s bebom navečer ili vikendom učinite male rituale. Izvedite bebu u šetnju, čitajte joj (beba će obožavati slušati Vaš glas), nježno je masirajte.
  • Umiješajte se
Vaša partnerica možda osjeća potrebu da nadgleda i obavlja sve poslove oko bebe – od hranjenja, promjene pelena, oblačenja i umirivanja bebe do igranja s njom i to 24 sata, svakodnevno. Vrlo je važno za Vas kao oca, za Vašu bebu, ali i fizičko i psihičko zdravlje partnerice, da preuzmete dio obaveza na sebe. Čak i ako se partnerica protivi tome, "uskočite" i preuzmite dio poslova i igara. Nećete požaliti.
  • Ne popuštajte
Svjesno ili ne, žene ponekad sabotiraju partnerove prilike za povezivanje s bebom, reagirajući na očevu početničku nespretnost, drugačiju tehniku kupanja ili oblačenja bebe i sl. Ukoliko Vas partnerica kritizira, nježno je podsjetite da ste u stanju pobrinuti se za bebu, ukoliko Vam ona pruži priliku.
  • Budite partner i u dojenju
Ukoliko Vaša partnerica doji, omogućite joj što udobnije i nesmetano dojenje, pobrinite se da joj je na dohvat ruke sve što joj je potrebno (npr. hrana i piće, osobito u prvim tjednima kad majke doje vrlo često), podignite dijete da podrigne kada je gotovo s podojem.
Informirajte se i o dojenju, kako bi partnerici pružili podršku u suočavanju s mogućim problemima s dojenjem.
  • Igrajte se
Očevi komuniciraju s djecom drugačije nego majke, i to upravo tako treba i biti. Znanstvenici pretpostavljaju da je s razvojnog stajališta, očevima karakteristična tjelesna igra, savršen kontrast majčinom nježnijem, brižnijem pristupu. Dakle, ne oklijevajte, ponudite bebi drugačije igre, ali nemojte se ustručavati niti od maženja. Maženje sa Vašom bebom, na Vaš osobiti način, obogatiti će cijelu Vašu malu-veliku obitelj.