Pjesmice za bebe - ucilicaučilica
                                                                

                                                                                                                                          Pitch & Potch Pitch&Potch
   

POROD U VODI


porod_u_vodi

Porod u vodi - prednosti i mane

Prednosti opuštanja u vodi za vrijeme trudova

Relaksacija: Ako je žena jako napeta, trudovi mogu postati nepravilni i zato porod ne može pravilno napredovati. Opuštajući učinak vode pomaže u koordinaciji trudova, tako da su manje stresni za rodilju i za dijete. Kad se žena može opustiti u procesu rađanja, hormoni stresa se smanjuju, a oksitocin i endorfin (porođajni hormoni) mogu neometano djelovati.

Kraći trudovi: U vodi se mišići lakše opuste, tako da se troši manje energije nego u stanju napetosti. Sva energija se usmjerava na maternicu i stvaranje učinkovitih trudova, pa je time i porod brži.

Pokretljivost: Voda pomaže u kretanju. Na taj način, žena može lakše doći u položaj koji joj u tom trenutku odgovara. Najbolji položaj je onaj u kojem je novorođenčetu najlakše proći kroz zdjelicu.

Privatnost i kontrola: Kad je žena u bazenu, ona se nalazi u svojem svijetu i porod je nesmetan. Tako može imati više kontrole nad porodom.

Svladavanje boli: Uranjanjem u toplu vodu, trudovi postaju lakši i podnošljiviji. Na isti način, kupanje ublažava bol u leđima i trbuhu. Iz tog razloga, ženi će vjerojatnije manje trebati lijekovi za ublažavanje boli (npr. epiduralna, za koju bi inače trebala izaći iz vode da bi je primila). Opuštenost također pomaže u ravnomjernom disanju i izbjegavanju hiperventilacije, koja često pogoršava osjećaj bola.

Stalna prisutnost babice: Bolnički protokol nalaže stalnu prisutnost babice, dok je žena u bazenu. Ako žena rađa na suhom, čest je slučaj da ostaje sama za neko vrijeme, dok babica provjerava druge porodilje.

Prirodan porod: Drastično su smanjene sve vrste medicinskih intervencija, a ženi se pruža prilika da cijeli porod odradi sama.

Prednosti samog poroda (izgona) u vodi

Manji rizik puknuća međice: Perineum (grupa mišića koja obuhvaća područje oko vaginalnog otvora i anusa), je manje podložan pucanju jer voda omekšava tkivo. Tako se tkivo može lakše rastezati oko dječje glavice u trenutku rađanja. Neki su mišljenja i da je međica generalno više zaštićena, zbog izjednačenog pritiska u utrobi i pritiska vode u bazenu, što omogućava nježniji izlazak glavice i vjerojatno smanjenu postporođajnu bol perineuma.

Bolja upotreba sile teže: U bazenu će žena vjerojatnije rađati u uspravnom položaju, nego kad je na suhom. Naravno, sila teža je jača na suhom, zbog Arhimedovog zakona i uzgona koji vlada u vodi. U uspravnom položaju se najbolje korsiti sila teža koja olakšava i ubrzava porod.

Mirniji porod za dijete: Porod je manje traumatičan za dijete jer je rođeno u okruženju koje je slično onome u kojem je uživalo u majčinoj utrobi. Rađanje "iz vode u vodu", čini taj prijelaz u vanjski svijet lakšim za dijete. Kralježnica novorođenčeta i njegov živčani sustav su manje skloni porođajnoj traumi i ozljedama. A iz kiropraktičke perspektive, vodeni i kućni porod odličan su izbor. Voda pruža bebi poznatu ugodu nakon porođajnog stresa, ponovno osiguravajući dovoljno vrijeme njegovim tjelesnim funkcijama da se organiziraju. Tijekom poroda novorođenčad često otvaraju oči, migolje se u svim pravcima i koriste svoje udove. Šok i osjetilna preopterećenost koja su često nerazdvojiv dio poroda, su ublažena. Svjetlo i zvukovi su blaži kada se percipiraju ispod vode, pa čak i dodir majčine kože sa djetetovom kožom je nježniji zbog prisutnosti poznatog elementa - vode. (Barbara Harper; Gentle Birth Choices)


Kad nije dobro izabrati porod u vodi?

Bolnice nalažu određena pravila u vezi poroda u vodi. Mnoge bolnice neće dozvoliti takav porod:

 • ako postoji zdravstveni problem kao: dijabetes, srčane bolesti, bubrežne bolesti ili kronične psihičke bolesti
 • ako imate vrlo visoki tlak
 • ako imate ozbiljnu pre-eklampsiju (jako visok krvni tlak i bjelančevine u mokraći)
 • ako ste imale bilo kakvo krvarenje u zadnjim tjednim trudnoće
 • ako imate aktivan vaginalni herpes, koji k tome još i vlaži
 • ako ste prije toga imale carski rez
 • ako imate provociran porod
 • ako ste primile sredstva za ublažavanje boli, "koktel", Petidin (sintetički oblik morfija), Demerol ili neki drugi lijek tijekom trudova
 • ako rađate blizance, trojke ili više
 • ako je dijete u položaju na zadak
 • ako je u pitanju prijevremeni porod
 • ako drugo porođajno doba (faza tiskanja) postane vrlo duga
 Morat ćete napustiti bazen u sljedećim slučajevima:
 • ako se praćenjem otkucaja djetetovog srca otkrije neki problem
 • ako želite epiduralnu
 • ako trudovi napreduju jako sporo
 • ako počnete krvariti tijekom trudova
 • ako osjetite nesvjesticu
 • kada nastupi treće porođajno doba (rađanje posteljice), zbog rizika od iskrvarenja. Žene mogu tada dosta krvariti, pa je lakše utvrditi količinu izgubljene krvi na suhom, nego u bazenu.

Sve je pitanje osobnog izbora

Iz bogatog iskustva Michel Odenta, izdvajamo još jedan primjer. On upozorava na tipičan scenarij u kojem žena ulazi u bazen, otvorena oko 5 centimetara, provodi sat ili dva u vodi, i tada osjeti iznenadnu potrebu da izađe iz vode dok joj trudovi postaju sve manje djelotvorni. Izlazak na suho često je način ponovnog induciranja kratke serije neizdrživih i kratkih trudova, tako da se dijete rodi za samo nekoliko minuta.

Neke žene osjećaju prirodnu želju za vodenim okruženjem, dok se drugima ne sviđa takva ideja. Ima jako puno slučajeva kada se žene unaprijed odluče za porod u vodi, ali kad dođe taj trenutak, shvate da se zapravo bolje osjećaju na suhom. To je opet potpuno u redu. Najveću štetu možete napraviti sebi ako se psihički ogradite za bilo koji ishod i time postavite barijeru koja će Vas spriječavati da slušate svoje tijelo. Nemojte raditi protiv svojeg unutarnjeg glasa! Osluškujte što vam tijelo govori i samo ga slijedite!

Izvor: Roda.hr