Pjesmice za bebe - ucilicaučilica
                                                                

                                                                                                                                          Pitch & Potch Pitch&Potch
   

PRIVIKAVANJE NA KRUTU HRANU


Food-

Do sada je Vaša beba hranjena samo s mlijekom, a sada već je prošlo šest mjeseci i vrijeme da počne jesti i krutu hranu. Stručnjaci smatraju da je šest mjeseci najbolja dob da dijete počne polako uzimati krutu hranu. Prije šestog mjeseca starosti, dijete nema dovoljno jak imunitet koji bi ga branio protiv određenih bolesti kojima hrana može biti zaražena. Također, imunosni sustav nije dovoljno jak, pa mi moglo doći do alergijske reakcije na hranu.

Ako mislite da je Vaše dijete gladno, a nije još navršilo šest mjeseci, prvo mu pokušajte dati više mlijeka, a potom se svakako oko toga posavjetujte s pedijatrom.

Kod dohrane, pripazite na namirnice koje mogu izazvati alergijske reakcije: kravlje mlijeko i mliječni proizvodi, bilo koja hrana s glutenom, citrus voće i voćni sokovi, ribe i školjke te jaja. To se posebno odnosi na bebe koje su rođene prije vremena.

Je li beba spremna jesti krutu hranu?

Evo nekoliko savjeta kako možete znati je li Vaša beba spremna jesti krutu hranu:
  • Drži glavu – beba mora biti sposobna držati se sama u uspravnom položaju kako bi mogla dobiti prvu krutu hranu.
  • Sjedi s pridržavanjem – preporučujemo da visoku stolicu za hranjenje uvedete tek kasnije, počnite s hranjenjem dok Vam dijete sjedi u krilu.
  • Radi pokrete žvakanja – beba mora biti u mogućnosti pomicati hranu u ustima i gutati. Kad se beba nauči gutati, primijetiti ćete da će manje hrane izlaziti iz usta i da će brže jesti.
  • Dovoljna težina – većinom su djeca spremna za prvu krutu hranu kad udvostruče svoju porođajnu težinu (oko 6. mjeseca starosti).
  • Znatiželjno promatra hranu – dijete sa zanimanjem gleda hranu koju Vi jedete i poseže kako bi je probalo.
introducing-solids-to-baby

Kako započeti s hranjenjem?


Najlakše će biti ako započete s pireom ili kašicama. Pokušajte djetetu dati jednu do dvije žličice ove hrane: pire od povrća – mrkve, pastrnjaka, krumpira(batata) ili kupljene kašice za bebe od riže, kukuruza ili prosa, koje možete pomiješati s majčinim mlijekom ili zamjenskim mlijekom za bebe.

Ovu hranu možete bebi ponuditi prije, nakon hranjenja ili pak u sredini hranjenja. Pritom pripazite na temperaturu hrane koju nudite djetetu.

Vjerojatno će Vašoj bebi trebati neko vrijeme da se privikne na osjećaj hrane u ustima i novi okus, pa se nemojte začuditi ako isprva odbaci ono što ste joj stavili u usta. Ako se to dogodi, pokušajte kasnije ili sljedeći dan. Također, u početku će Vam se činiti da Vaša beba jede vrlo malo, no budite strpljivi jer mora naučiti kako jesti.

U početku neka kašice budu rjeđe, a kad se dijete navikne na jelo, počnite ih spravljati sve kruće, s grudicama hrane. To će Vašoj bebi omogućiti vježbanje žvakanja i naravno, gutanje.

Kad se dijete počne privikavati na povrće, voće i žitarice, počnite dodavati i drugu hranu, te povećajte broj hranjenja krutom hranom.

Od čega bi se, s vremenom, bebina prehrana trebala sastojati?
  • Mlijeko – dojenje ili zamjensko mlijeko
  • Kašica s dodatkom željeza
  • Povrće – krumpir, brokula, cvjetača, batat, špinat, mrkva...
  • Male količine mesa (perad, riba), jogurt, tvrdo kuhano jaje, dobro kuhana leća i svježi sir (djetetu nemojte davati dozrele ili topljene sireve)
  • Voće

Kašica i kruta hrana

Ako djetetov apetit varira od jednog do drugog obroka, nemojte se zabrinjavati. Pratite je li dijete sito i je li tijekom dana pojelo dovoljnu količinu hrane. Ako zatvori usta, počne micati glavu i igrati se s hranom, vjerojatno je pojelo dovoljno.

Neka djeca će od vrlo rane dobi, htjeti sama uzimati hranu i neće toliko uživati kad ih se hrani žlicom. Hranu koju šestomjesečna djeca mogu jesti su mali komadići tosta s maslacem ili mali komadići mekane i oguljene kruške. Ako je to slučaj, dopustite svojoj bebi da se sama hrani ili joj pak možete dopustiti da drži svoju hranu u ruci dok ju hranite sa žlicom. Tako će beba biti zabavljena i sita, ali je potreban dodatan oprez.

Oprez! Nikada ne ostavljajte bebu da jede bez Vašeg nadzora, zbog opasnosti od gušenja.

Između sedmog i devetog mjeseca života, bebe su spremne jesti male zalogaje hrane, odnosno više ne morate od svega spravljati kašicu. Pokušajte s meko kuhanom mrkvom ili slatkim krumpirom, tjesteninom, žitaricama, bananom i kruhom. Naravno, nikad ne ostavljate dijete samo dok jede, kako ne bi došlo do gušenja. Vaše dijete će prilikom jedenja krute hrane gristi i sisati hranu, te će jačati svoje desni i čeljust, i razvijati mišiće koji su joj potrebni za govor.

Glavna hrana

Bez obzira na krutu hranu, nastavite bebi davati i mliječne obroke, bilo da dojite ili dajete zamjensko mlijeko. Majčino mlijeko i mliječni pripravci za dojenčad još uvijek snabdijevaju dijete s vitaminima, željezom, proteinima i to u lako probavljivoj formi.

Mlijeko će Vašem djetetu do prve godine života ostati glavni hrana. Nakon šestog mjeseca života, s krutom hranom možete, u dogovoru s pedijatrom, davati kapi vitamina A i D, kako bi bili sigurni da Vaše dijete dobiva dovoljno tih važnih vitamina.

Kada spravljate domaću hranu za bebe, izbjegavajte dodavanje soli, šećera te ljutih i jakih začina.

Nikako nemojte zaboraviti djetetu davati vodu, a ako dajete voćne sokove, razrijedite ih s vodom (u omjeru 1:10).