Pjesmice za bebe - ucilicaučilica
                                                                

                                                                                                                                          Pitch & Potch Pitch&Potch
   

RAZVOJ GOVORA OD 0 - 2 GODINE

mame_i_bebe2

Očekujem li previše od svojeg djeteta?


Moja nećakinja ima 14 mjeseci i priča priče, a moje dijete od 18 mjeseci izgovara tek nekoliko riječi. Trebam li brinuti?

Roditelji si često postavljaju ovakva pitanja i uspoređuju govorne sposobnosti mališana. Kako možemo biti sigurni da nemamo prevelika očekivanja? Navesti ćemo neke smjernice koje Vam u tome mogu pomoći:
  • Od rođenja do trećeg mjeseca starosti
Dijete uznemiruju jaki zvuci. S vremenom, dijete na zvuk mijenja brzinu sisanja, širi oči i pogledava prema izvoru zvuka. Jedna od lako primjetnih reakcija na zvuk, koja je i znak da je organ sluha u redu, jest da se dijete smiruje i smješka kad čuje poznati glas. U najranijem periodu, dijete se glasa vokalima u trenucima ugode i potaknuto Vašim govorom, te producira "različite vrste plača"- ovisno o potrebama.
  • Nakon trećeg mjeseca starosti
Dijete počinje gugutati, te se glasa različitim glasovima, najčešće bilabijalima (p, b, m). Sposobno je zapaziti različite zvukove, te glasom izraziti zadovoljstvo i nezadovoljstvo.
  • Nakon šestog mjeseca starosti
Dijete je motorički naprednije pa može okrenuti glavicu i tražiti izvor zvuka. U ovom periodu možemo primijetiti da nas dijete pažljivo sluša, te da prepoznaje i razumije riječi iz svakodnevne uporabe. Što se tiče izražavanja, ono se u ovom periodu intenzivno obogaćuje. Dijete brblja te se osim plačem, služi i govornim glasovima. Oponaša govornu intonaciju te počinje govoriti prve riječi (sa značenjem, npr. samo mami govori "mama", samo tati "tata").
  • Od prvog do drugog rođendana
Dijete bi trebalo imati već dosta razvijeno razumijevanje. Tako se od djeteta te dobi očekuje da može pokazati imenovane slike u slikovnici, vlastite i tuđe dijelove tijela. Također, dijete u toj dobi slijedi jednostavne upute i razumije jednostavna pitanja čak i bez korištenja geste ("Poljubi mamu.", "Gdje je knjiga?").

Iz mjeseca u mjesec, vokabular djeteta je sve bogatiji. Dijete koristi upitne riječi, te se počinje služiti rečenicama (u početku su to rečenice sastavljene od dvije riječi).

 
Katarina Matijević, prof. logoped

 
Baner
Pratite nas Facebook Twitter

Newsletter

Želite li primati obavijesti o nagradnim igrama i novim sadržajima na Lukinom portalu za djecu predbilježite se na naš Newsletter.