Pjesmice za bebe - ucilicaučilica
                                                                

                                                                                                                                          Pitch & Potch Pitch&Potch
   

ZNAKOVNI JEZIK ZA BEBE

znakovni_jezik_beba

Postoji period u djetetovu životu kad je razumijevanje dovoljno razvijeno, no vokalni aparat ne može pratiti razvoj razumijevanja, pa je dijete sposobno izraziti se, samo ne vokalno. Čime zamijeniti jezik? Kako olakšati djetetu izražavanje? Odgovor je u rukama- doslovno!

Ruke djeteta sposobnije su u izražavanju od djetetova jezika, u periodu njegova života od razvoja razumijevanja do razvoja govora. Većina djece zna rukama pokazati "pa-pa" kao pozdrav, bravo i sl. Ako je dijete sposobno za to, sposobno je za učenje znakovnog jezika.

Kao što je puzanje prijelaz između sjedenja i hodanja, tako su znakovi prijelaz između razumijevanja i govora.

Što je znakovni jezik za bebe?

Znakovni jezik za bebe je jednostavan i prirodan način komuniciranja s djetetom prije no što ono progovori. U Hrvatskoj je novost, no u svijetu se ovaj znakovni jezik koristi više od 20 godina. Uporabom znakovnog jezika djetetu se pruža jedinstvena mogućnost da podijeli svoj doživljaj svijeta oko sebe sa svojim najbližima, dok roditelji uživaju postajući svjesni mnoštva stvari koje se odvijaju u toj maloj glavici.

Znakovni jezik za bebe, Baby Signs®, razvijen je od strane dr. Acredolo i dr. Goodwyn, profesorica psihologije na kalifornijskom sveučilištu Davis. Rezultati provedenih istraživanja pokazali su da znakovni jezik koji su razvile pomaže položiti čvrste temelje učinkovite komunikacije, koja će ostati s djecom dugo nakon što progovore i prestanu koristiti znakove.

Niz godina provođena su razna nezavisna istraživanja o kvaliteti i korisnosti znakovnog jezika za bebe.

Znanstvene studije dokazuju mnoge prednosti uporabe Baby Signs® znakovnog jezika:

- Smanjuje frustracije i stvara povjerenje
- Omogućuje djeci da dijele svoj svijet
- Jača vezu između roditelja i djece
- Otkriva kako su djeca, ustvari, pametna
- Promiče pozitivan emocionalni razvoj
- Jača samopouzdanje djece
- Pomaže djeci progovoriti i poslije u razvoju govornih vještina
- Potiče intelektualni razvoj

Gotovo tri desetljeća istraživanja dr. Acredolo i dr. Goodwyn, pokazala su da korištenje Baby Signs® znakovnog jezika za bebe omogućuje mnoge prednosti za djecu i njihove roditelje.

U dobi od 9 mjeseci, djeca vrlo dobro znaju što trebaju i žele. Ono što ne znaju jest kako nam to reći riječima. To izravno dovodi do frustracija kod djeteta i kod roditelja podjednako.

Sve to se mijenja kada dijete koristi znakove. Znakovima za riječi poput "jesti", "piti", "pelena" i "boli", djeca mogu izraziti svoje potrebe brzo i mirno bez frustracija i bježanja u gnjev i suze.

Uporaba Baby Signs® znakovnog jezika olakšava učenje govora

Mnogi roditelji su zabrinuti da bi uporaba znakovnog jezika mogla usporiti učenje govora kod njihovog djeteta. Upravo suprotno! Istraživanja su pokazala je da uporaba Baby Signs® znakovnog jezika pomogla kod progovaranja.

Dvogodišnje dijete, koje je koristilo Baby Signs® znakovni jezik, ima znatno veći jezični vokabular u odnosu na svoje vršnjake.

Do treće godine, dijete koje je koristilo Baby Signs® znakovni jezik ima jezične sposobnosti četverogodišnjaka.

Logično je da djeca brže uče kad su aktivno uključena u komunikaciju putem znakova što je odlična platforma za učenje govora. Iz razloga što mogu učinkovito komunicirati s osobama koji se brinu o njima i koje jednako tako pozitivno reagiraju na tu komunikaciju, Baby Signs® bebe razvijaju osjećaj ponosa u svojim postignućima, što daje čvrstu podlogu za razvoj njihovog samopoštovanja i samopouzdanja.

Ono što mnoge roditelje privuče znakovnom jeziku za bebe je i to što se na taj način još više zbližavaju. Kada se roditelj i dijete zaista međusobno razumiju i dijele ono što im je na umu, osjećaju se jače povezani. Uz pomoć znakova, čak i bebe mogu "reći", tj. dati do znanja osobama koje skrbe za njih da je pelena puna, da žele bananu i slično. Mogu im dati do znanja da su sretne, tužne ili da se boje.

Život uz bebu koja se služi Baby Signs® znakovnim jezikom, postaje život međusobnog dijeljenja, a uz veće dijeljenje dolazi i jača, slađa veza roditelj-dijete.

Katarina Matijević, profesor logoped
Certificirani Baby Signs Instruktor