Pjesmice za bebe - ucilicaučilica
                                                                

                                                                                                                                          Pitch & Potch Pitch&Potch
   

UPALA UHA KOD DJECE


upala_uha

Pod pojmom upale uha, najčešće mislimo na upalu srednjeg uha, prostora koji se nalazi na kraju slušnog kanala (zvukovoda), iza bubnjića.

Postoje i upale zvukovoda ili upale vanjskog uha, česte ljeti kod kupanja i ronjenja, kad morska ili druga zagađena voda dospije u zvukovod pa sa smjesom ušne smole (cerumen) izaziva iritaciju i upalu sluznice slušnog kanala. Liječi se raznim kapima ili mastima.

Srednje uho je prostor sličan kocki, u kojem su smještene slušne koščice. Od vanjskog svijeta je odijeljen bubnjićem, dok na drugoj strani preko Eustahijeve tube ili cijevi komunicira sa prostorom između nosa i ždrijela (gornje ždrijelo ili epifarinks). Tom cijevi se održava stalno isti tlak zraka u srednjem uhu i vanjskom svijetu, da bi bubnjić bio napet i mogao vibrirati kad ga podraže šumovi ili govor.

Srednje uho je dakle dio iste strukture kao nos i ždrijelo, te se medicinska struka koja se tim područjem bavi, zove otorinolaringologija: bolesti i stanja uha, nosa i grla.

Sada znamo da svaka bolest, bakterijska ili virusna, koja započinje u nosu ili ždrijelu, može prodrijeti i u srednje uho, jer je to zajednički prostor. Zato skoro redovito upala uha započne kao "prehlada" nosa i ždrijela, koja se sluznicom Eustahijeve cijevi proširi i na srednje uho.

U početku je to obično kataralna upala, uzrokovana samo virusima, a ako se na oštećenoj sluznici nasele ili razmnože bakterije, onda je to bakterijska ili gnojna upala.

Kataralne upale se liječe samo običnim mjerama protiv prehlade: snižavanje temperature i pročišćivanje nosa (fiziološka otopina ili posebne kapi za nos).

Kod gnojne upale dijete obično ima visoku temperaturu, jake (često pulsirajuće) bolove u uhu, glavobolju te gnojnu sekreciju iz nosa ili zvukovoda. Tada će trebati ozbiljno liječenje pod nadzorom primarnog liječnika ili specijaliste ORL.

Posebno stanje je tzv. sekretorni ili serozni otitis, stanje za koje se misli da je posljedica pretjerane ili nedovoljne upotrebe antibiotika, a uzrok mogu biti i povećani krajnici, posebno tzv. treći krajnik, nakupina limfnog tkiva, koja se nalazi između nosa i ždrijela, upravo na mjestu gdje se otvaraju Eustahijeve cijevi.

Bolest obično ne izaziva povećane temperature, pa ni jače bolove, već se najčešće primjećuje lošiji sluh, osjećaj začepljenosti uha, često i otežano disanje na nos. Kod pregleda uha vidi se nakupina prozirnog ili bjelkastog sekreta u bubnjištu. Takvo stanje zahtijeva obično konzultaciju sa specijalistom ORL, jer liječenje ponekad (rijetko) zahtijeva operaciju - odstranjivanje sekreta i stavljanje drenažnih cjevčica.

Dakle, upala srednjeg uha je najčešće povezana s drugom bolešću nosa ili ždrijela i nije potrebno svaki put primjenjivati antibiotik!

Najprije treba pročistiti nos i dati lijekove protiv bolova i temperature, što može biti dovoljno za izlječenje. Antibiotik se propisuje samo kad je potrebno i uz konzultaciju s liječnikom!

mr.sc.dr. Zvonimir Zima
spec.pedijatar