Pjesmice za bebe - ucilicaučilica
                                                                

                                                                                                                                          Pitch & Potch Pitch&Potch
   

UPALA DOJKI - MASTITIS

mastitis

NEBAKTERIJSKA UPALA

Kako prepoznati upalu i kako se razvija

Kada se u zastoju mlijeka, prepune alveole razvuku preko svojih granica, mogu se rasprsnuti i malo mlijeka dospije u krvotok. Tijelo tada aktivira svoj imunološki sustav, puls i temperatura rastu i žena ima simptome jako slične gripi: bol u cijelom tijelu, tresavicu, temperaturu višu od 39 stupnjeva, osjeća umor, a ponekad i mučninu ili glavobolju. Dojka je upaljena, natekla, boli i crveni se, u nekim slučajevima cijela, a u nekima samo na jednom dijelu.

Ako majka ima simptome gripe, a izostaje bol, tvrdoća, oteklina i crvenilo dojke, ne mora značiti da ima mastitis. Isto tako, ako majka ima bolove u dojci, a izostaje tvrdoća, oteklina i crvenilo, vjerojatno znači da majka ima gljivičnu infekciju, te se moraju provjeriti ostali simptomi prisustva gljivica.
Ako se pravilno ne liječi, nebakterijska upala može se razviti u bakterijsku.

Kod nebakterijskog mastitisa nije potreban antibiotik, ali se je svakako dobro
posavjetovati s liječnikom.

Kod pravilnog liječenja, visoka temperatura obično nestane za 24 sata, bol za 24-48 sati, tvrdoća dojke za nekoliko dana, a crvenilo može ostati i tjedan dana. Nakon prvih 24 sata s težim simptomima sličnim gripi, u sljedećih 12-24 sati mora doći bar do nekakvog poboljšanja, da bi se upala smatrala nebakterijskom.

Obično je napadnuta samo jedna dojka. Bebe smiju sisati i upaljenu dojku, što je i poželjno.
Za vrijeme upale mlijeko je malo slankasto. Neke bebe zbog toga mogu odbijati dojku na upaljenoj strani, ili se ponašati nervozno, dok većini beba to uopće ne smeta.

Što učiniti?

Kako je temperatura obično  visoka, majka je mora sniziti. Za snižavanje temperature slobodno može koristiti tablete paracetamola (Lekadol ili slično), a kod jako visoke temperature snižavati je tuširanjem mlakom vodom (osjećaj je vrlo neugodan, no kod temperature 40oC vrlo koristan). Kao i uvijek kod povišene temperature, vrlo je važno piti puno tekućine.

Ostale su preporuke iste kao i kod zastoja mlijeka, s tim da je naglasak na temeljitom i čestom pražnjenju dojke i puno odmora i opuštanja:

Najvažnije je nastaviti što više dojiti na onoj dojci koja ima zastoj mlijeka. Na bilo koji način dojku treba isprazniti od mlijeka, tj. ako majka nije u mogućnosti dojiti, npr. odvojena je od bebe, mora se izdajati.
Treba izbjegavati sve što može biti uzrok zastoju mlijeka. Pri rješavanju zastoja mlijeka i upale može pomoći:

 • Pravilan položaj bebe na dojci
Ako je dojenje tek na početku te majka nije sigurna doji li pravilno, treba se savjetovati i zauzeti previlan položaj bebinih usta na bradavici i areoli.
 • Dojenje prvo na strani gdje je upala
Beba na početku podoja najjače sisa.
 • Izdajanje nakon podoja
Samo ako majka osjeća da se bol pojačava ili osjeća da beba nije dovoljno ispraznila dojku.
 • Korištenje pogodnih položaja
Pogodni položaji pri dojenju: jedan način je da je bebina brada okrenuta prema mjestu zastoja i upale, tako da sisanjem ujedno i masira to područje. Drugi način je da se bebu polegne na dekicu na pod, majka stane četveronoške iznad bebe i tako je doji – pritom je dojka sa svih strana opuštena, a i gravitacija pomaže mlijeku da se kreće na pravu stranu.
 • Masaža dojke
Masaža dojke se vrši po bolnom području prije i za vrijeme dojenja, a masira se na slijedeći način:
Dlanom se pritisne vrh bolnog područja, jačinom da se bol može izdržati i zadrži se taj pritisak dok se bol ne smanji. Zatim se pritisne jače, ponovno pričeka da se bol smanji, i tako se postepeno pojačava pritisak koliko god se jako može. Tada se dlan tim pritiskom sklizne prema bradavici. Postupak se ponovi, počevši malo bliže bradavici i tako sve do početka pritiska iznad same bradavice.
 • Primjena topline prije podoja
Bolno područje se tretira nekoliko minuta - toplim kompresama, bocom s toplom vodom, toplim tušem, naginjanjem iznad ili umakanjem dojki u posudu s toplom vodom. Ovaj način se ne smije primjenjivati dulje od nekoliko minuta, jer to može pojačati oticanje i upalu. Primjenjuje se samo prije podoja, da se rašire kanalići i omekšaju dojke
 • Između podoja hladni oblozi
 • Odmor
Po mogućnosti, čim češće boraviti s bebom u krevetu, dojiti kad god beba želi, opustiti se i bar na dan, dva smanjiti kućne i ostale poslove i uzroke brige i stresa.
 • Uzimanje dovoljno tekućine

Za vrijeme dojenja, potrebe za tekućinom su nešto veće. Najbolje je da se majka ravna prema osjećaju žeđi. Može piti vodu, voćni sok, juhu ili mlijeko. Ako majka nema sklonost da uvijek utaži svoju žeđ, mora razviti naviku da prije ili poslije svakog podoja popije čašu neke tekućine. Ukoliko je unos tekućine dostatan, mokraća majke dojilje je svjetljija, prozirna i bez neugodnog zadaha. Ne preporuča se pojačano pijenje tekućine iznad osjećaja žeđi jer ono može dovesti čak do smanjenja količine mlijeka. Konzumiranje alkohola u vrijeme dojenja treba izbjegavati. Crnu kavu treba također reducirati, dozvoljena je jedna šalica crne kave dnevno, pri čemu treba imati na umu dvije stvari:
1. Ako dijete i na tu količinu kave reagira nemirom i nesanicom, majka treba u potpunosti prekinuti s uzimanjem kave.
2. Kofeina ima i u čaju, Coca-Coli, a tvari sličnog sastava i djelovanja u kakau i čokoladi.

 • Korištenje prostrane odjeće
Nošenje labavog grudnjaka, ili uopće ne korištenje grudnjaka.


BAKTERIJSKA UPALA


Kod bakterijske upale dojke za liječenje je obvezan antibiotik prema receptu liječnika.

Uzroci

Za bakterijsku upalu dojke potrebna je prisutnost bakterija koje su našle svoj put u dojku, npr. kroz napuknute bradavice ili u trenutku kad je imunološki sustav majke dovoljno oslabljen da ne može spriječiti razmnožavanje bakterija. Za oslabljen obrambeni sustav kriv je jedan ili više sljedećih uzroka: stres, umor, manjak željeza, pušenje.
Ako su bakterije prisutne bar u malim količinama, pojava zastoja mlijeka i neadekvatno pražnjenje mlijeka često će dovesti do bakterijske upale, jer mlijeko koje stoji u dojci pogoduje razmnožavanju bakterija. Obično je napadnuta samo jedna dojka.
Bakterije koje su najčešći uzročnici bakterijskog mastitisa su stafilokoki ili ešerihija koli (često prisutni u bolnicama). Ako je uzročnik streptokok, tada su najčešće istovremeno napadnute obje dojke.

Kako prepoznati bakterijsku upalu i kako se razvija

Simptomi su kao i kod nebakterijskog mastitisa, ali dolaze naglije, ili traju dulje i nikako ne prolaze. Neki se slučajevi razvijaju tako da traju 5 dana, polako od početka zastoja mlijeka, preko nebakterijske upale, do bakterijske, ali u nekim se slučajevima bakterijska infekcija razvije u jednom danu.
Ako majka ima simptome u obje dojke, to je najčešće znak bakterijskog mastitisa i potrebe za antibioticima.
Kad majka ima simptome mastitisa s visokom temperaturom 24 sata, pritom se liječi (ne antibioticima), a u sljedećih 12-24 sati stanje se pogorša ili ne dođe do nikakvih poboljšanja (ostane temperatura i simptomi gripe), vjerojatno je riječ o bakterijskoj upali. Dakle, nakon prvih 24 sata, u sljedećih 12 sati mora doći bar do nekakvog poboljšanja, da bi se upala smatrala nebakterijskom.

Još neki pokazatelji da je upala bakterijska i da je potreban antibiotik su:

 • pojava gnoja i krvi u mlijeku,
 • crvene pruge od mjesta zastoja prema korijenu dojke,
 • napukla bradavica, obično i sama upaljena, kroz koju je omogućen ulaz bakterijama

Ako se bakterijska upala ne liječi, u dojci se na upaljenom mjestu može stvoriti nakupina gnoja ili čir.

Što učiniti?

Majka i u ovom slučaju može dojiti uz adekvatan antibiotik i savjete liječnika.

Svi načini rješavanja zastoja mlijeka i snižavanja temperature kao kod nebakterijskog mastitisa trebali bi se primjenjivati i ovdje.

Obvezan je posjet liječniku koji će prepisati antibiotik. Antibiotici koji se daju u slučaju mastitisa moraju biti takvi da se smiju uzimati za vrijeme dojenja. Obično postoji nekoliko takvih za svaku bakteriju -uzročnika, pa je poželjno naglasiti liječniku da majka nastavlja dojiti i da izbor antibiotika mora odgovarati dojenju.
Bez obzira na tijek bolesti, antibiotici se moraju uzimati do kraja terapije (10-14 dana). U protivnom je moguć povratak mastitisa. Ako nakon nekoliko dana ne dolazi do poboljšanja, majka bi trebala dati napraviti bakterijsku kulturu mlijeka, da bi se otkrio pravi uzročnik i koji točno antibiotik na njega djeluje.

Nakon mastitisa

I nakon prestanka mastitisa mlijeko može još uvijek biti malo slankasto, što kod nekih beba može stvarati probleme kod dojenja. Kao i uvijek nakon uzimanja antibiotika, postoji opasnost od gljivične infekcije, vaginalne, ali i u dojci, u bebinim ustima i na guzi.