Pjesmice za bebe - ucilicaučilica
                                                                

                                                                                                                                          Pitch & Potch Pitch&Potch
   

BOLNE BRADAVICE - RAGADE


napukle_bradavice

Većina žena nakon poroda ima osjetljivije bradavice zbog hormonalnih promjena koje im se događaju u tijelu. Uz desetak dojenja dnevno, osjetljivost može prijeći u nelagodu i bol.

Kratkotrajna bol u početno vrijeme prilagodbe je normalna, pogotovo za žene koje su prvi puta majke, odnosno dojilje i kojima bradavice tek trebaju očvrsnuti.

U tom periodu se pri stavljanju bebe na dojku može osjetiti peckanje i bol koja traje oko jedne minute. No, dulja i trajnija bol ukazuje na problem čijem je rješavanju najbolje pristupiti odmah.

Uzrok bolnih bradavica za vrijeme dojenja

Najčešći uzrok bolnih bradavica za vrijeme dojenja je nepravilan položaj djeteta, što je ujedno i najčešći problem dojenja. Naime, u nepravilnom položaju je i bradavica nepravilno umetnuta, pri čemu je beba stišće desnima i jezikom, zbog čega majka osjeća štipanje i bol.

Brzo pogoršanje stanja za vrijeme dojenja također mogu iskusiti i žene osjetljive i svijetle kože te žene čija djeca sišu izrazito žustro. Sva tri slučaja mogu završiti sa ispucanim i jako osjetljivim bradavicama koje katkad čak i krvare.

bradavica

Postoje i drugi razlozi za bolne bradavice tijekom dojenja, no oni ukazuju na medicinski problem zbog kojeg je najbolje čim prije posjetiti liječnika koji će propisati prikladnu terapiju.

Kako tretirati bolne bradavice tijekom dojenja?

Kako je najčešći uzrok za bolne bradavice nepravilan položaj bebe za vrijeme dojenja, prvo što treba učiniti je promijeniti ga. Znači, ako nakon minute dojenja još uvijek osjećate bol, nježno maknite dijete s dojke i probajte neki drugi položaj. Iznenadit ćete se kako brzo pravilan položaj pozitivno utječe na poboljšanje stanja bradavica. Položaje za dojenje je i inače dobro mijenjati, zbog osiguravanja jednoličnijeg pražnjenja dojki.

Provjerite bebina usta, tj. je li beba ustima uhvatila barem polovicu areole bradavice. Ako nije, bebi u usta nježno umetnite svoj mali prst kako bi stisak popustio. Zatim je maknite s dojke i pokušajte ponovno.

Hranjenje započnite s manje bolnom bradavicom, budući da beba u početku žustrije vuče. No, vodite računa da jednoliko praznite obje dojke te da u svakom hranjenju dijete isprazni barem jednu dojku.

Ako osjećate bol čak i kada ne dojite ili ste primijetili sumnjivu kvržicu ili crvenilo odmah posjetite svog liječnika. Naime, u nekim slučajevima bol može ukazivati na začepljen mliječni kanal ili mastitis, infekciju koja zahtijeva medicinsku pomoć. No, u svakom slučaju nastavite s dojenjem, jer ništa ne može tako efikasno odčepiti mliječni kanal kao gladna beba.

Njega bolnih, ispucanih bradavica tijekom dojenja

Nakon hranjenja pustite da se bradavice osuše na zraku 15-ak minuta.

Nanesite malo izdojenog kolostruma ili mlijeka na bradavice i pustite da se osuši. Osim što će njegovati oštećenu kožu, mlijeko će svojim antibakterijskim svojstvima smanjiti mogućnost za infekciju.

Pobrinite se da vam grudnjak uvijek bude suh, dovoljno prostran i od prozračnog prirodnog materijala (pamuk).

Probajte u grudnjaku nositi zračne jastučiće koji će bradavice zaštititi od bilo kakvog kontakta i tako vam smanjiti osjećaj nelagode i boli.

Redovito mijenjajte upojne jastučiće za bradavice, jer mokri jastučići mogu dodatno iritirati već oštećenu kožu.

Izbjegavajte upotrebu sapuna, jer će on dodatno isušiti kožu. Bradavice perite samo čistom vodom.

Između hranjena bradavice možete namakati u toploj čistoj vodi.

Po potrebi, između hranjenja, na bradavice nanesite čistu lanolinsku kremu (u prodaji se nude kreme upravo za tu namjenu, ali pazite da bude od čistog lanolina kako ne bi bila štetna za bebu).

Probajte nositi jastučić sa hidro-gelom namijenjen baš za bradavice, koji se nosi u grudnjaku i stavlja preko bradavice i areole (slijedite upute na pakovanju).

Zaštitite bradavice za vrijeme hranjenja silikonskim šeširićima - nastavcima oblikovanim poput bradavice koji se stavljaju preko bradavice te smanjuju bol i nelagodu pri hranjenju s ispucanim bradavicama. Pri tome vodite računa da beba dobiva dovoljno mlijeka (uz šeširić će morati jače vući, što bi je moglo obeshrabriti i navesti da odustane) i da ne nanosi dodatnu štetu vašim bradavicama.

sesiric

Ako niti jedan od navedenih načina njege ne dovede do poboljšanja situacije, probajte par dana umjesto dojenja izdajati mlijeko (pumpicom ili ručno), kako bi se bradavice oporavile. Nakon toga pokušajte ponovno s dojenjem, imajući na umu tretman i njegu koje trebate poduzeti.

Iako se kaže da je dojenje jedna od najprirodnijih stvari na svijetu, početak dojenja može biti toliko težak i zahtjevan da poželite odustati. No, uz dobru podršku, puno prakse i strpljenje možete uspjeti!