Pjesmice za bebe - ucilicaučilica
                                                                

                                                                                                                                          Pitch & Potch Pitch&Potch
   

ZASTOJ MLIJEKA


Kako prepoznati zastoj i kako se razvija

Mothers-Milk-Benefits

Zastoj mlijeka uzrokovan začepljenjem mliječnog kanalića i nedovoljnim pražnjenjem mlijeka, može se osjetiti kao bolna, osjetljiva, tvrda gruda u dojci. Izvana je, od mjesta začepljenja prema korijenu dojke, koža topla i crvena. Ako je začepljenje blizu površine kože, pod prstima se mogu osjetiti čvorići. Zastoj mlijeka NE prati povišena temperatura. Bol koju žena osjeća prestaje nakon što mlijeko nađe put kroz začepljenje i isprazne se prepune alveole. Zastoj mlijeka obično se pojavljuje u jednoj dojci.

Ako se zastoj mlijeka ne liječi, može se razviti u nebakterijsku upalu dojke (Mastitis). U prisustvu bakterija, pod određenim uvjetima, može se razviti i u bakterijsku upalu dojke. Ako se na vrijeme i pravilno liječi, zastoj mlijeka najčešće se riješi u roku od 24 do 48 sati.

Za vrijeme dok je začepljenje prisutno beba može biti nervozna dok doji na toj strani, jer je tok mlijeka sporiji nego inače.

Uzrok zastoju mlijeka je bilo što što sprečava efikasno pražnjenje mliječnih žlijezda i kanala:
 • Nepravilan položaj na prsima
Zbog nepravilno položaja na prsima, dojke se ne prazne efikasno
 • Podoji po rasporedu
Propušteni ili skraćeni podoji, npr. zbog toga što je beba počela spavati cijelu noć, jer je majka počela raditi ili bebi izlaze zubići pa nema volje za dojenje.
 • Napukle bradavice
Zbog bolnih bradavica, majke izbjegavaju određene položaje pri dojenju.
 • Naglo odvikavanje djeteta od dojke
 • Udarac u dojku
 • Sve što ograničava slobodan tok mlijeka
Uska odjeća, pogotovo grudnjaci sa žicom, teške torbe koje se nose preko ramena, nosiljke za bebe, sigurnosni auto pojasevi, te spavanje na način gdje je pritisnuta dojka.
 • Preuranjena promjena s jedne dojke na drugu
Nemojte prelaziti na drugu dojku prije nego je prva ispražnjena do kraja.
 • Određeni snažni pokreti (gore-dolje) gornjeg dijela ruku
Npr. pokreti pri čišćenju usisivačem, pranju prozora, ili okopavanju vrta.
 • Šeširići za bradavice
Zbog šeširića za bradavice može doći do otežanog refleksa otpuštanja mlijeka.
 • Dohrana zamjenskim mlijekom
Dohrana može omesti odnos "ponude i potražnje", te je moguće da beba ne prazni dojku kako bi trebala
 • Prevelika upotreba dude varalice
Dudom varalicom beba zadovoljava svoj refleks sisanja i premalo vremena provede na dojci.

breastfeeding-benefits

Što učiniti?

Najvažnije je nastaviti što više dojiti na onoj dojci koja ima zastoj mlijeka. Na bilo koji način mlijeko treba izdojiti, tj. ako majka nije u mogućnosti dojiti, npr. odvojena je od bebe, mora se izdajati.

Treba izbjegavati sve što je gore navedeno kao uzrok zastoju mlijeka.

Pri rješavanju zastoja mlijeka može pomoći:

 • Pravilan položaj bebe na dojci
Ako je dojenje tek na početku te majka nije sigurna doji li pravilno, treba se savjetovati i zauzeti previlan položaj bebinih usta na bradavici i areoli.
 • Dojenje prvo na strani gdje je upala
Beba na početku podoja najjače sisa.
 • Izdajanje nakon podoja
Samo ako majka osjeća da se bol pojačava ili osjeća da beba nije dovoljno ispraznila dojku.
 • Korištenje pogodnih položaja
Pogodni položaji pri dojenju: jedan način je da je bebina brada okrenuta prema mjestu zastoja i upale, tako da sisanjem ujedno i masira to područje. Drugi način je da se bebu polegne na dekicu na pod, majka stane četveronoške iznad bebe i tako je doji – pritom je dojka sa svih strana opuštena, a i gravitacija pomaže mlijeku da se kreće na pravu stranu.
 • Masaža dojke
Masaža dojke se vrši po bolnom području prije i za vrijeme dojenja, a masira se na slijedeći način:
Dlanom se pritisne vrh bolnog područja, jačinom da se bol može izdržati i zadrži se taj pritisak dok se bol ne smanji. Zatim se pritisne jače, ponovno pričeka da se bol smanji, i tako se postepeno pojačava pritisak koliko god se jako može. Tada se dlan tim pritiskom sklizne prema bradavici. Postupak se ponovi, počevši malo bliže bradavici i tako sve do početka pritiska iznad same bradavice.
 • Primjena topline prije podoja
Bolno područje se tretira nekoliko minuta - toplim kompresama, bocom s toplom vodom, toplim tušem, naginjanjem iznad ili umakanjem dojki u posudu s toplom vodom. Ovaj način se ne smije primjenjivati dulje od nekoliko minuta, jer to može pojačati oticanje i upalu. Primjenjuje se samo prije podoja, da se rašire kanalići i omekšaju dojke
 • Između podoja hladni oblozi
 • Odmor
Po mogućnosti, čim češće boraviti s bebom u krevetu, dojiti kad god beba želi, opustiti se i bar na dan, dva smanjiti kućne i ostale poslove i uzroke brige i stresa.
 • Uzimanje dovoljno tekućine

Za vrijeme dojenja, potrebe za tekućinom su nešto veće. Najbolje je da se majka ravna prema osjećaju žeđi. Može piti vodu, voćni sok, juhu ili mlijeko. Ako majka nema sklonost da uvijek utaži svoju žeđ, mora razviti naviku da prije ili poslije svakog podoja popije čašu neke tekućine. Ukoliko je unos tekućine dostatan, mokraća majke dojilje je svjetljija, prozirna i bez neugodnog zadaha. Ne preporuča se pojačano pijenje tekućine iznad osjećaja žeđi jer ono može dovesti čak do smanjenja količine mlijeka. Konzumiranje alkohola u vrijeme dojenja treba izbjegavati. Crnu kavu treba također reducirati, dozvoljena je jedna šalica crne kave dnevno, pri čemu treba imati na umu dvije stvari:
1. Ako dijete i na tu količinu kave reagira nemirom i nesanicom, majka treba u potpunosti prekinuti s uzimanjem kave.
2. Kofeina ima i u čaju, Coca-Coli, a tvari sličnog sastava i djelovanja u kakau i čokoladi.

 • Korištenje prostrane odjeće
Nošenje labavog grudnjaka, ili uopće ne korištenje grudnjaka.

Kako je naglasak dojenja na jednoj strani, onoj gdje je zastoj, mora se paziti da se druga strana ne zanemari te se i ona prepuni.

Ako beba ne želi puno dojiti i ako je više puta jela na začepljenoj strani, drugu je potrebno malo izdojiti ako majka počne osjećati nelagodu od prepunjenosti, ali nikako do kraja, jer će to samo povećati buduću količinu mlijeka, nego tek toliko da nestane nelagodne napetosti. Naravno, najbolje bi bilo da se to prepusti bebi, ako beba želi jesti.

Ponekad se pri rješavanju zastoja može vidjeti zgusnuto mlijeko koje izlazi iz bradavice, u čvrstom stanju (kao tanki rezanac za juhu, ili kristalizirano, ili poput pijeska). Izgleda čudno, ali uopće nije štetno za bebu. Majka ga ne mora primijetiti, jer izađe u toku dojenja i beba ga može pojesti, ali i zato što su rijetki slučajevi kad se mlijeko baš toliko zgusne.