Pjesmice za bebe - ucilicaučilica
                                                                

                                                                                                                                          Pitch & Potch Pitch&Potch
   

POVEZIVANJE S NOVOROĐENČETOM


povezivanje
Izvor slike: Katie Ganshert

  • Odgodite rutinske procedure

Mnogo puta medicinsko osoblje zaduženo za njegu novorođenčeta, odmah nakon rođenja obavlja rutinsku proceduru, a tek onda predstavlja bebu majci.

Provjerite je li moguće odgoditi ovu proceduru i na taj način omogućiti obitelji početno povezivanje.

  • Ostanite povezani

Zamolite da Vam odmah po porodu ili nakon rezanja pupčane vrpce, stave bebu na trbuh i grudi, osim ako medicinska komplikacija zahtijeva privremenu odvojenost.

  • Dojite svoje dijete odmah nakon poroda

Neke su bebe zadovoljne i samim lizanjem bradavice, dok neke imaju snažnu želju za sisanjem odmah nakon poroda. Stimulacijom bradavica otpušta se hormon oksitocin koji pojačava kontrakcije maternice i smanjuje postporođajno krvarenje. Rano sisanje također stimulira otpuštanje prolaktina, hormona koji pomaže da se Vaše majčinske sposobnosti "pokrenu" od samog početka.

  • Budite u sobi s bebom

Stvaranjem vizualnog, dodirnog, mirisnog i zvučnog kontakta s bebom odmah nakon poroda, kao i povezanosti sisanjem, možete osjetiti da se ne želite odvajati od ove male osobe koju ste donijeli na svijet. I ne morate. Savjetujemo zdravim majkama i bebama da vrijeme boravka u bolnici provedu zajedno (npr. bolnica Sveti Duh, u Zagrebu, prakticira rooming-in).

Tko će se brinuti za Vašu bebu nakon poroda, ovisi o vašem zdravlju, bebinom zdravlju i Vašim osjećajima. Neke bebe naprave stabilan prijelaz iz maternice u vanjski svijet, bez ikakvih komplikacija, a nekima je potrebno par sati u dječjoj sobi kako bi dobile dodatnu toplinu, kisik, sukciju i ostalu posebnu pažnju dok se vitalni sustavi ne stabiliziraju.

Osjećaji nakon poroda su individualni. Mnoge majke odmah osjete "sjaj majčinstva" i uzbuđenost nakon poroda. To je ljubav na prvi pogled i one ne mogu dočekati da uzmu svoje bebe i počnu se brinuti o njima.

Druge pak majke osjećaju olakšanje jer je završen ogroman zadatak poroda i jer je dijete u redu. Imaju veću potrebu za spavanjem i oporavkom nego za povezivanjem i majčinstvom. Ako su to i Vaši osjećaji, uživajte u odmoru – zaslužili ste ga. Nema potrebe podleći pritisku hitnog povezivanja, ako ni Vaše tijelo ni Vaš um to ne žele i ne mogu. U ovom slučaju, dok majka odmara, otac se može povezivati s djetetom. Dobro je da je netko u kontaktu s bebom tijekom ovog osjetljivog perioda od jednog ili dva sata budnosti nakon poroda. Pružite svojoj bebi značajnu prisutnost oca i majke, a u nemogućnosti njih, čak i bake.

  • Dodirujte svoju bebu

Osim što Vaša beba uživa u stimulaciji koju prima kroz kontakte kožom na kožu, trbuhom na trbuh i obrazom na grudi, nježno dodirujte svoju bebu, mazeći njeno cijelo tijelo. Majke i očevi često dodiruju bebe na drugačiji način. Novopečena majka obično dodiruje bebino čitavo tijelo, mazeći je nježno vrhovima prstiju. Očevi pak, često stavljaju cijelu ruku na bebinu glavu, kao da time simboliziraju predanost obrani života koji su začeli. Osim što novorođenčad uživa u dodirivanju, ono i s medicinske strane ima prednosti. Koža, najveći organ ljudskog tijela, vrlo je bogata živčanim završecima. U vremenu prijelaza na disanje zraka, dok su početni obrasci disanja prilično nepravilni, dodirivanje stimulira novorođenčad na ritmičnije disanje.

  • Gledajte svoje novorođenče

Novorođenče Vas najbolje može vidjeti s udaljenosti od nekih 20-25 cm. Zadivljujuće je da se radi o udaljenosti približno jednakoj onoj prilikom dojenja.

Položite bebu tako da budete okrenuti licem prema licu, prilagođavajući svoju i bebinu glavu istom položaju, tako da vam se oči susretnu. Uživajte u vizualnom povezivanju tijekom ovog kratkog perioda bebine budnosti. Gledanje u bebine oči može potaknuti bujicu predivnih majčinskih osjećaja.

  • Pričajte svojem novorođenčetu

Tijekom prvih sati i dana nakon poroda, razviti će se prirodan, bebi prilagođen dijalog između majke i novorođenčeta.

Istraživanja o analizi glasa potvrdila su stvaranje jedinstvenog, utješnog ritma u majčinom glasu.