Pjesmice za bebe - ucilicaučilica
                                                                

                                                                                                                                          Pitch & Potch Pitch&Potch
   

POROD NA STOLČIĆU

zd_bebi_stolcic_2-2
Porođaji na stolčiću su svakodnevica u razvijenim zemljama, a zapravo predstavljaju – vraćanje iskonu kroz suvremen pristup.
Vaginalni porod je najčešći način dovršenja poroda, a stolčić omogućava prirodniji položaj ženi, položaj za koji se pokazalo da smanjuje i intenzitet boli. Ležanje na krevetu tijekom poroda nije uobičajeno ni zbog čega drugog do lakšeg pristupa majci i djetetu za liječnika i primalje.

"Svjedočili smo zadovoljstvu rodilja koje su se odlučile na ovaj način poroda i to je zadovoljstvo osobito bilo izraženo među ženama koje su drugorotkinje ili višerotkinje te imaju mogućnost usporedbe" – pojašnjava voditeljica odsjeka rodilišta i rađaonice Županijske bolnice Čakovec, Sanja Topličanec spec. ginekologije i opstetricije.

Buduće majke koje prema liječničkoj procjeni ispunjavaju uvjete za porod na stolčiću i spremne su na suradnju, osoblje upoznaje s tom mogućnošću u ambulanti ili prilikom prijema u rađaonici.

"Ženama kod kojih je trudnoća bila uredna i očekuje se uredan tijek poroda, nudimo ovu mogućnost. Odluči li se za porod na stolčiću, žena se priprema uz primalje i liječnika te po želji, uz oca djeteta ili drugu blisku osobu iz obitelji. Na stolčiću zapravo provede sam kraj poroda. Do tada može, prema vlastitom izboru, ležati na krevetu ili na strunjači, šetati po prostoriji ili sjediti na pilates lopti. Imali smo lijepa iskustva te su nam mladi parovi znali zajedno ležati na strunjači i čekati kraj poroda ohrabrujući jedno drugo" - kaže dr. Sanja Topličanec.

Među 66 žena koje su rodile na stolčiću, 30 je bilo prvorotkinja. U moru predrasuda koje kolaju među laicima, nerijetko se susreće i ona da "se krupne bebe rađaju carskim rezom". Na ovom je stolčiću na svijet sretno stiglo 12 beba iznad 4 kilograma težine! Najteža beba rođena na stolčiću imala je 4.750 grama.

Obiteljska soba

Stolčić za porode smješten je u zasebnoj prostoriji koja odskače od uobičajenog bolničkog bjelila i strogoće. Pred završetak poroda, kad trpi najveću bol, žena je zapravo u višestrukom zagrljaju. U slučaju da je uz nju suprug (ili netko drugi iz obitelji), ta osoba joj može stajati iza leđa obgrlivši joj ramena i držeći je za ruke te omogućavajući majci da se osloni i prikupi snagu za sam kraj poroda. Pred njom doslovce kleče primalje i liječnik – porodničar, s kojima je također u stalnom dodiru.

Onog trenutka kad dijete stigne na svijet, primalja ga sigurno dočekuje i istog trenutka stavlja u majčine ruke. Tog trenutka stolčić prestaje biti samo pomagalo te postaje prijestolje zagrljaja života.

"I meni je ova novost bila profesionalni izazov. Najviše od svega motiviraju nas zadovoljni roditelji i atmosfera obiteljske intime koja se razvija u ovoj prostoriji. Zato mi nimalo ne smeta što je praćenje i izvođenje poroda za nas malo fizički zahtjevnije. Imali smo u ovoj sobi i sretnih tata koji su nam svjedočili da su tek na ovakav način punim intenzitetom doživjeli rađanje svog djeteta" – kaže Karmen Cecarko–Vidović, primalja s 15-godišnjim iskustvom u profesiji.

Za porod na stolčiću, primalje i liječnik – porodničar moraju biti u kondiciji.
Dr. Topličanec kaže da rad na ovaj način jest zahtjevniji u fizičkom smislu, ali to smatra minornim pred prednostima.

"Osim manjeg intenziteta boli zbog prirodnijeg položaja žene, činjenica je da uz malo više strpljenja bilježimo i manji broj ureza tijekom poroda. Ako dođe do ruptura, one su manje i lakše ih je sanirati" - pojašnjava doktorica Sanja Topličanec.