Pjesmice za bebe - ucilicaučilica
                                                                

                                                                                                                                          Pitch & Potch Pitch&Potch
   

PJEVANJE NOVOROĐENČADI

mama_pjeva_bebi2

Poznato je da pjevanje pomaže djetetu. Ali, jeste li znali da istodobno pomaže i osobi koja se na takav nježan i prisan način obraća djetetu?

Bebe umiruje poznati glas roditelja. Odgovor živčanog sustava na podražaj zvukom je kod novorođenčadi već dosta razvijen, stoga ga samo treba nastaviti njegovati.

Danas se u svijetu uvodi praksa da se bebama pušta glazba. Također, pjevanje uspavanki priprema novorođenčad na svijet pokreta jer ih roditelji pritom njišu i ljuljuškaju.

Pjevajući svojoj bebi, ostvarujete direktnu komunikaciju (kontakt očima, zapažanje i prepoznavanje djetetovih reakcija i osjećaja), koja postavlja temelje za kasnije, povezujuće roditeljstvo.

Dok pjevate djetetu, ne trebate brinuti o tome imate li sluha i znate li pjevati. Djeca neće znati je li neka nota pogođena ili promašena, ona će naprosto uživati u bliskosti i poznatom zvuku.

Pjesme pohranjene na CD-u i sl., ne mogu zamijeniti aktivnost pjevanja Vašoj bebi i neka Vam eventualno posluže tek kao pratnja.

Koristite različite zvukove, ritmove i rime, kako bi dijete dobilo što više različitih podražaja. Ne morate pjevati samo dječje pjesmice, ali neka to bude melodična, umirujuća ili radosna glazba. Dijete će postati svjesno različitih zvukova i načina na koji se formiraju riječi (od raznih glasova).

Pjevanje pomaže i u razvoju slušanja, jer i slušanje se uči. Neka pjevanje prate pokreti Vaših ruku i ostalih dijelova tijela kako bi to postala prava avantura senzorne stimulacije.

Mother-and-baby


Pjevanje koristi i majkama. Majke novorođene djece malo spavaju i često im je narušen imunitet. Na Sveučilištu u Frankfurtu, znanstvenici su došli do saznanja da pjevanje povećava razinu imunoglobulina A (koji se ponaša kao prirodni antibiotik u tijelu) i hidrokortizona (hormona za smanjenje stresa).

Pjevajte i družite se sa svojim djetetom. Time uvelike pridonosite zdravom razvoju svojeg mališana i Vašem sretnom roditeljstvu.

Katarina Matijević, mr. logopedije