Pjesmice za bebe - ucilicaučilica
                                                                

                                                                                                                                          Pitch & Potch Pitch&Potch
   

ZDRAVLJE

PITANJA ZA PEDIJATRA

poliklinika_helena_logo
Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

Na vaša pitanja odgovaraju liječnici specijalisti Poliklinike za dječje bolesti Helena:


Alemka Jaklin Kekez, prim. dr. med., spec. pedijatar, uži specijalista pedijatrijske gastroenterologije

Iva Palčić, dr. med., spec. pedijatar, uži specijalista pedijatrijske nefrologije

Mr.sc. Zvonimir Zima, dr. med. specijalist pedijatar

 • Poštovani, imam sina starog 6 mjeseci. Od 4. mjeseca starosti do sada, dobio je samo 200 g. Nalazi krvi, mokraće i stolice su uredni. Uveli smo Infatrini, svaki drugi dan i 2 čvrsta obroka, ali kilaža i dalje stoji ista, iako je dijete naraslo 5 cm. Na bočicu pojede po 250 ml svaka 3 sata. Na vaganje i mjerenje opet idemo za mjesec dana. Molim Vaše mišljenje i unaprijed zahvaljujem!
Dr. Alemka Jaklin Kekez: U dobi u kojoj je Vaš sin, dijete više ne dobiva tako puno na tjelesnoj masi kao u prvih nekoliko mjeseci. Ipak, 200 grama je za 2 mjeseca zaista premalo. Što se tiče mliječih obroka po 250 ml, pretpostavljam adaptiranog mlijeka, dovoljno je po obroku. Kod dohrane, važno je da su obroci što veće kalorijske gustoće. To znači da je bolje da su kašice koje spravljate ili kupujete kombinirane od više namirnica (primjerice, voćno-žitno-mliječna, ili voće-keks-mlijeko, ili za ručak kombinacija povrće, meso, riža/krumpir). Izbjegavajte kašice u kojima je čisto voće ili povrće, jer je u istom volumenu manje kalorija nego u kombiniranim kašicama. Infatrini možete davati svaki dan umjesto jednog mliječnog obroka (200 ml). Također, prije obroka nemojte nuditi čaj ili sokove, a za žeđ preferirajte vodu. Ukoliko Vaše dijete i dalje ne napreduje na tjelesnoj masi, savjetujem ipak konzultaciju pedijatrijskog gastroenterologa.

 • Imam djevojčicu od 2 god. i 4 mj. Po obrazima joj se često pojavljuju crvene sitne točkice. Što je temperatura u prostoriji niža, točkice i crvenilo su izraženiji. Djevojčica je bila u bolnici 4 dana (operirala kilu), i u tom periodu joj je lice bilo potpuno čisto. Može li to biti alergija na prašinu ili neko bilje, jer dosta vremena provodi u dvorištu? Unaprijed hvala.

Dr. Zima:
Ne bih rekao da se radi o alergiji na prašinu ili slično, jer se promjene javljaju kod izlaganja hladnoći.
Postoje oblici alergija na hladnoću ili toplinu, jako rijetki. Potrebna je dermatološka obrada pregledom krvi. Što se tiče biljaka, one izazivaju vrlo jake promjene na koži, tipa toksično-alergijskih pojava (plikovi, svrbež, crvenilo...), dakle, i to se može isključiti. Možda se radi samo o emotivnoj reakciji na promjenu okoline, no, u svakom slučaju, ako Vas to zabrinjava, potrebno je savjetovati se s dječjim dermatologom.

 • Poštovani, je li normalno da beba ima zelenu stolicu? Hranim je Novalac adaptiranim mlijekom. Povremeno ima kolike i tada neutješno plače.
Dr. Zima: Ako beba dobro napreduje, ne gleda se stolica, već stanje djeteta. Do zelene boje stolice može doći od pojačanog izlučivanja žučnih soli (posebno kod djece koja su imala novorođenačku žuticu), a može nastati i od prevelike količine nedovoljno probavljenih bjelančevina iz mlijeka. Ako dijete dobro napreduje i zdravo je, ne trebate biti zabrinuti.

 • Poštovani, imam dječaka od 2,5 godina. Vrlo je zaigran i aktivan. Ne ide u vrtić. Već neko vrijeme odbija popodnevni san. Ukoliko ga uspijem uspavati popodne (što je nemoguće prije 13:30), tada spava oko sat i pol, a nevečer ne može zaspati gotovo do 23 h. Ako ne spava popodne, navečer zaspi oko 20 sati i mirno spava do 7 sati ujutro. Obzirom da je popodnevni san uobičajen kod njegovih vršnjaka i smatram da je važan, zabrinuta sam. Molim vas za savjet.
Dr. Zima: Potreba za snom je različita i nekoj djeci nije potrebno poslijepodnevno spavanje, no neki oblik odmora iza ručka bi dobro došao. Ako dijete odbija spavanje, barem pokušajte s nekom “mirnom aktivnosti”, poput čitanja slikovnica ili sl. Inače, san od 20 h uvečer do jutra je možda njemu dovoljan, pa ga nemojte “forsirati”. Svaki je čovjek drugačiji.

 • Poštovani, smiju li manja djeca jesti podgrijanu hranu od dana prije (koja je bila u hladnjaku)?
Dr. Zima: U principu bi djetetu trebalo davati svježu hranu, no ako je hrana bila ispravno pohranjena i čuvana, te ako je isključena mogućnost bakteriološkog zagađenja, ne vidim razloga da dijete ne jede isto što i Vi.

 • Imamo sina od 2,3 godina koji je još uvijek u pelenama, povremeno sjeda na tutu, ali to doživljava kao igru. U tutu se samo pomokri.U zadnje vrijeme primjećujemo da zadržava stolicu. Kad ima podražaj, onda cupka i skakuće, dolazi k nama i uzrujano govori;Čuvaj guzu! Obzirom da zadržava stolicu, ona je nerijetko obilna i tvrda što djetetu predstavlja problem (neugodno i bolno istiskivanje), pa je kod svakog idućeg puta još uplašeniji pri podražaju. Zašto se to događa i što možemo učiniti? Napominjem da pazimo na prehranu, jede dosta voća i povrća, kašice od šljive i ima dva obroka Bebimil Juniora, ujutro i navečer. Stalno ga nutkamo tekućinom (voda, čaj, sok), ali jako malo pije i kad ga ne bismo podsjećali, valjda ne bi tražio tekućinu cijeli dan.Hvala unaprijed na odgovoru
Dr. Zima: Što se tiče prehrane, sve ispravno činite, no kako bi se moglo raditi o “psihogenoj” opstipaciji, bilo bi dobro da konzultirate dječjeg gastroenterologa.

 • Imam kćer od 11 godina koja je u zadnje vrijeme jako razdražljiva i plačljiva. Žali se i na bolove u donjem dijelu trbuha. Bili smo na pregledu, urin i stolica na bakterije su uredni. Je li moguće da se radi o predmenstrualnom sindromu?
Dr. Zima: Preporučio bih još dobar ultrazvučni pregled trbuha, pa prema tomu donijeti zaključak. Inače, moglo bi se raditi o uspostavljanju menstrualnog ciklusa. Sa nalazom uzv pregleda upoznajte dječjeg ginekologa ili gastroenterologa.
 
 • Savjetovano mi je  cijepiti dijete protiv pneumokoknih bolesti, pred polazak u vrtić. Pročitala sam da se cijepi jednokratno zbog mogućeg upravo suprotnog efekta, a liječnica nam je rekla da se cijepi na dva puta. Molim Vas Vaše mišljenje u pogledu tog cjepiva te jesmo li nešto krivo razumjeli?
  Unaprijed puno hvala na odgovoru
Dr. Zima: Cijepljenje protiv pneumokoka je vrlo korisno, jer zaštićuje dijete od agresivnih oblika pneumokokne bolesti kao što su sepsa i meningitis. Od lokalnih bolesti, kao što su upala sinusa, nosne sluznice ili srednjeg uha možda malo manje, ali iz iskustva znam da ipak rjeđe oboljevaju cijepljena  djeca nego necjepljeni. Broj doza ovisi o dobi, nakon 6. mj potrebne su dvije doze, iza prve godine jedna itd.

 • Moja djevojčica od 10 godina grize nokte. Pokušali smo je odvići od te navike razgovorima, po savjetu pedijatra tinkturom, ali ona i dalje grize nokte. Živimo u sređenim obiteljskim prilikama, nije izložena stresu niti kod kuće niti u školi, razgovaramo, družimo se. Ne znam trebamo li posjetiti dječjeg psihologa?
  Pozdrav, Vlatka

Dr. Zima: Mislim da ste pravilno zaključili da je potrebno savjetovati se sa dječjim psihologom.  Problem je samo što ih nema dovoljno i svuda se obično dugo čeka. Takve ambulante postoje u svim našim pedijatrijskim klinikama.

 • Moj dvogodišnjak već neko vrijeme ima crvenilo na glaviću spolovila, uz sam otvor. Prvo smo mazali Plymicol kremom, pa antibiotskom, ali nakon trenutnih poboljšanja, crvenilo bi se vraćalo. Maleni se u početku žalio na smetnje, a sad više ne iako je crvenilo i dalje prisutno. Radili smo bris na bakterije i nalaz je bio uredan. Moram napomenuti da smo svojevremeno bili na pregledu kod urologa, zbog uskog prepucija spolovila. Nakon što smo slijedili upute urologa, stanje se bitno popravilo i kožicu je moguće prevući. Molim Vas za savjet.
  Hvala

Dr. Zima: Preporučio bih još obaviti pregled urina i urinokulturu, te stolicu na parazite. Ako je sve u redu, dalje konzultirati urologa.

 • Moje dijete je nedavno imalo jak proljev, bez povraćanja. Nekoliko dana je vrlo malo jeo, ali je uzimao dovoljno tekućine. Molim Vas da mi odgovorite, kad dijete ima proljev, kad treba ići kod liječnika i treba li dijete držati na dijeti, odnosno, ne dozvoliti mu da jede određene namirnice iako ih traži? Pročitala sam da se više ne prakticiraju stroge dijete, već da se mogu davati razne namirnice, ali u malim količinama.
  Pozdrav, Ema

Dr. Zima: Ako je proljev praćen visokom temperaturom, obilnim stolicama, ev. povraćanjem, primjesama krvi ili sluzi u stolici, tada treba što prije potražiti pomoć liječnika. Inače se - kako ste točno naveli, danas ne primjenjuju stroge dijete, već je bitna nadoknada izgubljene tekućine gotovim pripravcima - tipa rehidromix ili ORS HIPP ili sl. i postepenim hranjenjem namirnicama, koje će dijete prihvatiti. Bitno je ograničiti unos masti i hrane sa puno celuloze. Što prije je potrebno uvesti bjelančevine u prehranu - u obliku kuhanog mesa ili ribe, ili svježeg sira ili jogurta, u oblicima koje dijete inače jede. Ako samo bira neku namirnicu, ne bih mu uskratio. Uvijek je dobro dati stolicu na pregled na bakterije i viruse, jer neki uzročnici se moraju liječiti antibioticima, a što je najvažnije - prijaviti epidemiološkoj službi.

 • Imam dječaka od dvije godine koji je zdrav (rođen s apgarom 10/10), pametan, živahan i spretan. Prohodao je s 10,5 mjeseci. Ono što me muči jest da primjećujem da teško ustaje iz ležećeg položaja i najčešće treba našu pomoć. Kad je bio beba, isto se teže okretao s trbuha na leđa i obrnuto. Nije aktivno puzao, već se rano uspravio i rano prohodao. Primjećujem da su svi drugi aspekti motorike uredni, brz je, trči, igra se, uspinje i silazi, ručice su snažne i spretne...Trebamo li brinuti zbog navedenoga?

Dr. Zima: Obzirom da ste zabrinuti za pojedine aspekte njegova razvoja, preporučio bih razgovor i pregled dječjeg fizijatra (ili "fizijatra razvojne dobi"), pa postupiti po njegovim savjetima. Ako nije bilo nikakvog neurološkog oštećenja u trudnoći ili pri porodu, vjerojatno će sve biti u redu.

 • Moj sinčić od 2 mjeseca ima tjemenicu.  Po uputama pedijatra, perem mu kosicu specijalnim šamponom i četkam tjemenicu, ali ona se i dalje uporno pojavljuje, slojevita je, žućkasta i neugodnog mirisa.
  Molim vas za savjet
Dr. Zima: Protiv tjemenice kod dojenčeta, tradicionalno se upotrebljava ulje za tjemenicu, koje se nanosi na zahvaćeno područje prije kupanja 1/2 do 1 sat, potom ispere nježnim šamponom i četka mekom četkicom. Postoje razni preparati, npr. od linije Mustela ili Stelaker krema protiv tjemenice. Uporna i dugotrajna tjemenica mogla biti biti znak "atopije", posebne vrste upalekože, pa ako promjene dugo traju, bilo bi dobro konzultirati dječjeg dermatologa (Šalata, Klaićeva, Vinogradska...).

 • Poštovani, pročitala sam da Pavlovićeva mast sadrži određeni postotak borne kiseline. Smijem li mazati dijete?

Dr. Zima: "Klasična" Pavlovićeva mast nastala je početkom 20. stoljeća. Originalni receplt ima otopinu borne kiseline u lanolinu. Prema mišljenju prim. Puretić - naše  prve dječje dermatologice, još od 70-tih godina prošlog stoljeća: "borna kiselina nema više što tražiti u pedijatriji"!. Prema tomu - izbacite! Ima puno drugih pripravaka, a najbolje je kad se ništa ne koristi. P.S. slična je stvar i sa tzv. Peruanskim balzamom, koji se također može naći u nekim tradicionalnim kremama. Ne treba ga primjenjivati!

 • Naša beba ima 5,5 mjeseci, od prije mjesec dana je na adaptiranom mlijeku, voli ga piti i dobro napreduje. Pokušala sam uvesti voćne kašice, koje sama pripravljam od voća iz eko uzgoja, ali sam joj ponudila i industrijske voćne kašice. I jedne i druge odbija, kao i povrtne. Trebam li biti uporna ili napraviti pauzu?
  Zabrinuta mama
Dr. Zima: Kod uvođenja voćnih i dr. kašica je preporuka da se "bude uporaan". Ponudite kašicu kad je dijete gladno, a ako odbije, ponovite slijedeći put ili za par dana kad zaboravi okus. Nema druge mogućnosti! Možda pronađete okus koji će se djetetu svidjeti pa joj nudite tu kašicu. Možda bi voljela mliječne kašice, pa u njih pokušajte umiješati voće ili povrće. Budite uporni.

 • Molim Vas da mi odgovorite smijem li dojiti dijete dok imam crijevnu virozu?

Dr. Zima: Dojenje u akutnim bolestima nije zabranjeno, ako ne uzimate neke lijekove, npr. antibiotike, ili ako vas dojenje previše ne iscrpljuje.

 • Treba li dijete od 1,5 godine cijepiti protiv krpelja? Živimo izvan grada i okruženi smo prirodom. Prisutnost krpelja vidim po kućnim životinjama.
  Zahvaljujem na odgovoru

Dr. Zima: Cijepljenje protiv krpelja se ne provodi, već protiv KRPELJNOG MENINGOENCEFALITISA, čijeg  uzročnika krpelji mogu prenijeti ugrizom. Cijepi se ukoliko takvih bolesti ima na području u kome živite. Treba se posavjetovati s EPIDEMIOLOGOM u područnom Odjelu Gradskog zavoda za javno zdravstvo ili u samom Zavodu, Mirogojska c. 16.
Cijepljenje se provodi 3 puta u tijeku godine, nema trajnu zaštitu, već ga treba ponavljati svakih nekoliko godina (docjepljivati).

 • Poštovani, treba li dijete cijepiti protiv rota virusa ili je to samo još jedna farmakološka kampanja?
  Nevenka

Dr. Zima: Cijepljenje protiv Rotavirusa je vrlo korisno, jer kod male djece može izazvati vrlo tešku i brzu dehidraciju. Drži se da je taj virus najodgovorniji za smrtne slučajeve od proljeva u "trećem svijetu". Cijepljenje se provodi "na usta", 2 x u tijeku prvih 6 mj. života. Bilo bi dobro da se uvede kao obavezno cijepljenje, jer se može kombinirati istovremeno sa drugim cjepivima.
Mislim da cjepivo je korisno, ali, nažalost, još uvijek skupo.

 • Imam dijete od 20 mjeseci koje jede sve i dosta boravi na zraku i suncu. Trebam li mu još uvijek davati D-vitamin u kapima, i ako da, do koje dobi?

Dr. Zima: Dodavanje D3 vitamina provodi se u tijeku prve godine života, te ev. u drugoj i trećoj godini, u zimskim mjesecima kad nema sunca. Prema tomu, ljeti ne treba, ako se dijete inače sunča ili boravi na zraku. D3 vitamin se unosi u organizam i kroz prehranu ribom!

 • Moje dijete ima česte upale grla uz antibiotske kure. Savjetovana mi je operacija mandula. Što mislite o tome?
  Hvala

Dr. Zima: Operacija mandula je vrlo kompleksno pitanje. O tomu postoji "nacionalni konsenzus", koji je izradila grupa liječnika specijalista (ISKRA smjernice,  http://iskra.bfm.hr). Po tome, česte upale grla spadaju u RELATIVNE INDIKACIJE, pa je dobro  maksimalno pričekati s odlukom o operaciji. Naravno, treba poštovati mišljenje nadležnog pedijatra i Specijalista otolaringologa.

 • Trebam li bebi od 15 dana ponuditi dudu varalicu? Dojim i beba je na prsima kad god mi je to moguće, ali kad nije na prsima, je nemirna i razdražljiva. Mislim da bi je dudica smirila pa Vas molim za savjet.

Dr. Zima: Mislim da od dude varalice nije nimalo veća šteta nego od dudanja palca ili prstića. Dakle, ako to djetetu pomaže da se smiri, slobodno upotrebljavajte.

 • Za vrijeme profilakse antibiotikom, pedijatar je djetetu pripisao CranActin sirup brusnice i BioGaia probiotik u kapima. Obzirom da se radi o jako skupim proizvodima, molim Vas da mi odgovorite postoji  li neka zamjenska, prirodna formula koju bih pripravila kod kuće?

Dr. Zima: Ima raznih preparata istog sastava (pitajte u ljekarni), npr. Brusnicin (domaći), a slično djeluju i "boje" drugih plodova, npr. borovnice. Što se tiče probiotika, BioGaia je prikladna jer je djelotvorna u maloj dozi- 5 kapi, no jednako će tako djelovati i neki drugi preparat, napr. Linex Baby prašak ili možda probiotski jogurt, a postoje i probiotici u obliku tableta za otapanje u ustima. Ugodnog su okusa - potražite što Vam odgovara. Što se tiče pripravaka kod kuće, suhe brusnice ima puno kod nas, i na tržnici i u trgovinama. Ako mislite da možete što od toga načiniti, pokušajte - miksanjem uz par kapi limuna (CranActin ima dodatak C-vitamina), a može i kao džem, samo bez šećera. O tomu biste se možda mogli konzultirati s nutricionistima.

 • Imam sina od 2 godine koji je jako ljubomoran na sve koji pokazuju nježnost prema meni. Nitko me ne smije doticati, grliti, on odmah dojuri, jako je  ljut, uznemiren i  naposljetku – tužan. Imam još dvoje starije djece koja nikad nisu pokazivala ljubomoru niti jedno na drugo niti na mene. To nam sve dosta komplicira međusobne odnose, pa Vas molim da mi odgovorite je li to nešto što nas treba zabrinjavati odnosno, do koje dobi bi takvo ponašanje trebalo prestati.
  Zahvalna mama

Dr. Zima: Mislim da je to ponašanje još o.k.
Vjerojatno još teško shvaća da majku mora dijeliti s drugim osobama, posebno s braćom i sestrama. On i majka u toj dobi su "još uvijek jedno", zato je i odnos s braćom i sestrama dobar tek iza treće godine. Naravno, ukoliko takvo ponašanje postaje problem, dobro je  savjetovati se s psihologom, koji ima iskustva u radu s djecom (pedijatrija Rebro, Klaićeva, Vinogradska...).

 • Moj sin od 9 godina se ponekad žali na bolove u različitim dijelovima tijela. Naš pedijatar nam je rekao da su to najvjerojatnije "bolovi rasta", odnosno da se često javljaju kod djece u razvoju. Molim vaše mišljenje.
  Ines

Dr. Zima: Bolovi rastenja lokalizirani su uglavnom u području kostiju, zglobova i ligamenata. Obično su jači u spavanju ili mirovanju, traju kraće vrijeme, obično na mahove, no ako su u različitim dijelovima tijela i učestaliji, bilo bi dobro obaviti opći pedijatrijski pregled, uključujući nalaze krvi (KKS, SE, CRP, Alk. fosfataza i drugi "jetreni" enzimi), pa prema rezultatima obaviti i daljnje obrade ortopeda ili dječjeg reumatologa.

 • Primijetila sam neugodan miris urina kod svog dječaka nakon čega se uspostavilo da je imao E. Coli. Nakon što je izliječen, taj neugodni miris se u blažem obliku opet povremeno javlja iako daljnje pretrage pokazuju da u urinu nema bakterije. Otkud taj neugodni miris i trebamo li svaki put kad se pojavi  nositi urin na pretragu? Napominjem da on tada ne pokazuje nikakve znakove upale mokraćnih puteva, jedino taj neugodni miris. Puno hvala na Vašem odgovoru.
  Ivana

Dr. Zima: Miris urina može biti ne samo od upale, već i u vezi s hranom koju dijete uzima, začinima, općenito metabolizmom, lijekovima i vitaminima. Inače kontrola urina poslije upale preporučuje se jednom mjesečno ili kod sumnje na upalu (povišena temperatura groznica, nejasni bolovi u trbuhu, smetnje mokrenja, osip oko spolovila...). Miris može biti izražen i kod jako koncentriranog urina, pa povećajte količinu tekućine koju dijete uzima.

 • Koliko vremena dnevno roditelj treba provoditi u igri sa svojim malim djetetom? Stalno imam grižnju savijesti da djetetu ne posvećujem dovoljno vremena.
  Jedna mama

Dr. Zima: Nema pravila o količini vremena koje treba provoditi s djetetom. Igrajte se sa svojim djetetom koliko možete odnosno koliko mu treba, a može pustiti i da se dijete igra samo, pod nadzorom u smislu zaštite od moguće ozljede. Ako je okolina sigurna, onda dajte djetetu i malo slobode!

 • Rečeno mi je da dijete treba čim prije izložiti infekciji vodenim kozicama, jer ako se razboli u starijoj dobi  su moguće komplikacije. Je li to istina i trebam li dijete voditi u vrtić u kojemu  se razboljelo nekoliko djece ili biti s njim kod kuće?
  Silvija

Dr. Zima: Spomenuti stav o namjernom izlaganju mi je malo "veterinarski"! Koliko znam, teže oboljevaju dojenčad i odrasli, ali svejedno ne bih namjerno izlagao dijete. Boravak u vrtiću može pomoći prokuživanju i bez manifestne bolesti, u grupi obično ne oboljevaju svi jednako "teško", pa nemojte dijete namjerno izlagati niti previše izolirati.

 • Poštovani, imam sinčića od godinu i pol dana. Prije 4 mjeseca mu je u urinu nađena Escherichia coli koje smo se uspješno riješili. Sad već 3 mjeseca uzima profilaksu (prvo Sinersul, a sad Urotabline), probiotike i Cranactin pripravak brusnice. Kad možemo prekinuti s profilaksom?
  Zvjezdana

Dr. Zima: Dijete te dobi zahtjeva nefrološku obradu i o rezultatima te obrade zavisi kad će se prekinuti profilaksa.

 • Imam mališana od godinu dana koji je jako znatiželjan i aktivan. Već pomalo samostalno hoda, zaletava se, penje, nije ni minutu na miru. Iako smo većinu stvari u kući zaštitili, on kao da uvijek pronađe najnezgodnija mjesta za spotaknuti se i pasti. Jako sam zabrinuta jer je već nekoliko puta pao tako da je udario glavicom. Jučer se uzverao na sjedeću garnituru i u sekundi u kojoj sam okrenula glavu pao na tepih, na leđa uz zvučni udarac. Ne znam je li pao iz sjedećeg ili stojećeg položaja pa ne mogu procijeniti visinu. Malo je plakao i opet se zaigrao, a ja sam cijeli dan bila u strahu i još uvijek me je strah da se nije povrijedio. Molim Vas ako mi možete odgovoriti mogu li takvi udarci ostaviti posljedice na zdravlje djeteta?
  Zabrinuta mama.
Dr. Zima: Djeca te dobi su vrlo znatiželjna i počinju otkrivati okolinu. Pri tomu se često ozlijede, no to je "skupljanje iskustava" za budućnost. Svakako da se pri tomu može i jače ozlijediti, no to bi se manifestiralo posljedicama - promjenama na koži i kostima, potresom mozga i sl., a to su ipak vrlo, vrlo rijetke stvari. Sigurno da će plakati nakon pada ili udarca, no ako se brzo smiri - onda se nije jače ozlijedio. No, činjenica je da je za dijete najopasnija vlastita kuća!

 • Moja djevojčica od 5 godina se žali na peckanje kod mokrenja. Urinokultura je uredna. Što bi to moglo biti?
  Ksenija

Dr. Zima: Peckanje pri mokrenju ima najvjerojatnije uzrok u nekoj promjeni na sluznici vanjskog spolovila, pa je potreban pregled istog - što se obavlja ili kod primarnog liječnika ili kod dječjeg ginekologa. Svakako uz urinokulturu, urin biokemijski, treba obaviti pregled stolice na parazite uz "perianalni otisak", te bris vulvae. Može i kod nas u Poliklinici Helena.

 • Imam dijete od skoro 2 godine kojemu prokuhavam vodu za pripremu adaptiranog mlijeka koje pije ujutro i navečer. Kad prokuhamo vodu, procijedimo je kroz sterilnu gazu i utočimo u čiste plastične boce. Primjetili smo da nakon par sati stajanja ta voda promijeni izgled. Kad se promućka, na površni se stvori gusta, bijela pjena do 5 cm, što se ne događa s neprokuhanom vodom. Živimo u mjestu nadomak Zagreba i rečeno nam je da se voda redovito kontrolira. Možete li nam reći o čemu bi se moglo raditi i do koje godine starosti djeteta treba prokuhavati vodu za piće i pripremu adaptiranog mlijeka (na ambalaži piše - vodu prokuhati). Hvala.
  Lara

Dr. Zima: Promjene u prokuhanoj vodi koje nastaju stajanjem su vjerojatno mineralne soli, najviše kalcijske, koje se istalože kuhanjem, ili preparati klora, koje sadrže sve vodovodne vode. Možda bi bilo rješenje upotrebljavati filtere za vodu (napr. Britta vrč ili drugo), gdje se preko 90 % svih primjesa iz vode odstrani, pa se takva voda može piti bez prokuhavanja, no za mlijeko, čaj i sl. se prokuhava, bez taloga! Mogu preporučiti, jer sam to upotrebljavam godinama!. Inače, dovoljno je vodu zagrijati na temp. potrebnu za otapanje mlijeka, poslije dojenačke dobi mislim da ne treba kuhati.

 • Molim vas da mi odgovorite s kojim toplomjerom je najpouzdanije mjeriti temperaturu djetetu. Imamo toplomjer za mjerenje temperature u uhu, digitalni toplomjer i običan, živin. Svaki pokazuje drugačije vrijednosti! To je užasno zbunjujuće kad dijete ima temperaturu oko 38 pa mi je teško procijeniti je li vrijeme za antipiretik ili ne!
  Mama Ivana

Dr. Zima: Svi toplomjeri su u redu, inače je "standard" živin toplomjer (kao i živin tlakomjer !), no oni se svuda u svijetu povlače iz upotrebe, jer je živa jako otrovna. Prema tomu - digitalni ili ušni, no kod mjerenja treba se pridržavati preporuka proizvođača. Inače vrijednosti izmjerene temeperature nisu presudne u dijagnostici, malo je značajno je li temp. 38, 1 ili 37,9 - " temperatura je prijatelj organizma, ne neprijatelj", pa ju niti ne treba previše energično tretirati. Kod povišenja temperature aktiviraju se obrambeni sustavi tijela, pa nije nužno reagirati na svaku "crticu" na toplomjeru!